Ανακαλύψτε το πρωινό που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από καρδιοπάθειες και καρκίνο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ανχουί της Κίνας έχουν διαπιστώσει ότι η προσθήκη αποξηραμένων φρούτων στο πρωινό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες κατά 18% και από καρκίνο κατά 11%. Η νέα αυτή μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Journal, εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 186.168 Βρετανών, εστιάζοντας στα δημητριακά που καταναλώνουν για πρωινό. Σε μεταγενέστερη ανάλυση, κατά την οποία καταγράφηκαν οι θάνατοι από καρδιοαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι προσθέτουν αποξηραμένα φρούτα στα δημητριακά τους έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που προσέθεταν γάλα στα δημητριακά τους εμφάνιζαν επίσης μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι το είδος των δημητριακών μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο θνησιμότητας. Το μούσλι, για παράδειγμα, σχετίζεται σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, ενώ τα δημητριακά πίτουρου συνδέονται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο. Επιπλέον, η μέτρια κατανάλωση πόριτζ βρόμης μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των συμμετεχόντων. Αντίθετα, τα δημητριακά που περιέχουν ζάχαρη φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο. Έτσι, είναι σκόπιμο να ελέγχετε τα συστατικά στη συσκευασία για να εντοπίσετε υγιεινές επιλογές.
Όσον αφορά τα αποξηραμένα φρούτα, οι σταφίδες, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, οι χουρμάδες και τα κράνμπερι είναι εξαιρετικές επιλογές που προσφέρουν θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, η διαδικασία αποξήρανσης μπορεί να μειώσει ορισμένες βιταμίνες ευαίσθητες στη θερμότητα. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ελέγχετε τις ετικέτες για προσθήκες ζάχαρης.
Η ισορροπία στην διατροφή είναι καθοριστική. Εάν τα δημητριακά αποτελούν μέρος μιας ήδη υγιεινής διατροφής, δεν είναι απαραίτητο να γίνουν δραστικές αλλαγές. Αν όμως ξεκινάτε την ημέρα σας με δημητριακά που περιέχουν ζάχαρη, ίσως να είναι καιρός για τροποποιήσεις. Μια καλή ιδέα θα ήταν να εντάξετε στο καθημερινό σας μενού πρωινά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως αβγά ή γιαούρτι στραγγιστό με μούρα. Συμπερασματικά, ο ιδανικός συνδυασμός για ένα υγιεινό πρωινό είναι μούσλι, αποξηραμένα φρούτα και γάλα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr