Σαντορίνη: Σημαντικός κίνδυνος για το ΠΟΠ κρασί και τον ιστορικό αμπελώνα

Σαντορίνη: Σημαντικός κίνδυνος για το ΠΟΠ κρασί και τον ιστορικό αμπελώνα

Η Σαντορίνη αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους για το ΠΟΠ κρασί της λόγω κλιματικής αλλαγής και νοθείας. Η Σαντορίνη βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη κατάσταση, καθώς η τρίτη συνεχόμενη χρονιά μείωσης της παραγωγής στον αμπελώνα της έχει σημάνει συναγερμό για το θηραϊκό κρασί. Η παρατεταμένη ξηρασία και η λειψυδρία απειλούν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα παραγωγής της φετινής χρονιάς, με την προοπτική να καταγραφούν νέα ιστορικά χαμηλά. Είμαστε στο σημείο μηδέν. Είναι ώρα αποφάσεων, αναφέρει ο οινολόγος Γιάννης Τσέλεπος, εκφράζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί στο νησί.

Ο Γιάννης Τσέλεπος, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης του ομώνυμου Κτήματος, υπογραμμίζει ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί την ανθεκτικότητα αυτού του μοναδικού αμπελώνα, ο οποίος έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ, «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα» και ζητά κρατική στήριξη προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Επιπλέον, ένας σοβαρός κίνδυνος που προκύπτει είναι η νοθεία των ΠΟΠ κρασιών Σαντορίνης. Τελευταία παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών σταφυλιών και μούστου από άλλες περιοχές της Ελλάδας, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με την αυθεντικότητα του κρασιού. Αυτές οι πρακτικές απειλούν όχι μόνο την ποιότητα αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα των τοπικών παραγωγών.

Ορισμένοι παραδοσιακοί αμπελουργοί βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, εξετάζοντας εναλλακτικές λύσεις ενόψει της δύσκολης χρονιάς που προμηνύεται. Ταυτόχρονα, η πτώση της τουριστικής κίνησης και οι δασμοί που επιβάλλει ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτουν επιπλέον πίεση στην αγορά. Η πρώτη εμφιάλωση του σαντορινιού κρασιού πραγματοποιήθηκε το 1985, ξεκινώντας μια νέα εποχή για την τοπική οινοποιία, που σήμερα απολαμβάνει παγκόσμια αναγνώριση και πωλεί πολλά από τα προϊόντα της σε τιμές άνω των 60 ευρώ ανά φιάλη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play