Ανακαλύψτε τα οφέλη των αμυγδάλων για την υγεία και τη σημασία τους στη διατροφή μας. Η επιλογή σνακ από ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία. Μια πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Linus Pauling και του Κολλεγίου Υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον έδειξε ότι η κατανάλωση περίπου 45 αμυγδάλων ημερησίως συνδέεται με βελτιωμένους δείκτες καρδιομεταβολικής και εντερικής υγείας. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nutrition Research, είναι σημαντικά δεδομένου ότι περίπου το 40% των ενήλικων Αμερικανών πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο, μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και διαβήτη τύπου 2. Η κακή διατροφή και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας ενδέχεται να συμβάλλουν στην εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο έχει επίσης συνδεθεί με γνωστική δυσλειτουργία και άνοια.
Ένα άτομο μπορεί να χαρακτηριστεί ότι έχει μεταβολικό σύνδρομο εφόσον πληροί τουλάχιστον τρία από τα παρακάτω κριτήρια: κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χαμηλή HDL (καλή χοληστερίνη) και υψηλά τριγλυκερίδια. Σύμφωνα με την Έμιλι Χο, διευθύντρια του Ινστιτούτου Linus Pauling, οι πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο έχουν τριπλάσιο κίνδυνο για εμφράγματα και διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο.
Η Χο, σε συνεργασία με τη Λόρα Μπίβερ, διεξήγαγαν μια κλινική μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων σε άτομα ηλικίας 35-60 ετών με μεταβολικό σύνδρομο. Μία ομάδα κατανάλωνε καθημερινά 320 θερμίδες σε αμύγδαλα, ενώ η άλλη έτρωγε κράκερ με τις ίδιες θερμίδες, αλλά χωρίς τα οφέλη των αμυγδάλων. Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν αμύγδαλα παρουσίασαν σημαντική αύξηση της βιταμίνης Ε, η οποία δρα ως αντιοξειδωτική ένωση, και βελτίωση άλλων δεικτών υγείας, όπως η χοληστερόλη και η περιφέρεια μέσης.
Επιπλέον, η κατανάλωση αμυγδάλων φαίνεται να περιορίζει τη φλεγμονή στο έντερο, υποδεικνύοντας καλή εντερική υγεία. Όπως ανέφερε η Μπίβερ, υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι τα αμύγδαλα έχουν θετική επίδραση στην υγεία του εντέρου. Εκτός από τη βιταμίνη Ε, τα αμύγδαλα περιέχουν υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες και διάφορα θρεπτικά συστατικά, ενώ η συνεχής έρευνα θα ρίξει περισσότερες πληροφορίες για τη διατροφική τους αξία.
Καταλήγοντας, εφόσον δεν υπάρχουν ανησυχίες για αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς, η καθημερινή κατανάλωση μίας χούφτας αμυγδάλων μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική επιλογή στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, ιδιαίτερα για εκείνους που είναι προσεκτικοί όσον αφορά τον κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr