Συνταγή για vegan λαζάνια

Συνταγή για vegan λαζάνια

Ανακαλύψτε τη γευστική συνταγή για vegan λαζάνια που προσφέρει μια υγιεινή και νόστιμη εναλλακτική για το αγαπημένο σας comfort food. Η συνταγή αυτή προέρχεται από την ιταλική κουζίνα και αντιπροσωπεύει την ουσία του comfort food. Το vegan λαζάνια, με την ελαφρώς πιο πολύπλοκη διαδικασία παρασκευής του, προσφέρει μια ανανεωμένη εκδοχή αυτού του κλασικού πιάτου.

Τα υλικά περιλαμβάνουν:

4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 μικρή μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους περίπου 1,5 εκ.

1 μέτριο κολοκυθάκι, κομμένο σε κύβους περίπου 1,5 εκ.

1 κόκκινη πιπεριά, χωρίς σπόρους, κομμένη σε κύβους περίπου 1,5 εκ.

250 γρ. μανιτάρια κάστανα (μικρά), κομμένα σε λεπτές φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

100 γρ. αποξηραμένες κόκκινες φακές σπασμένες

2 x 400 γρ. κονσέρβες ψιλοκομμένες ντομάτες

2 κ.γ. ξερή ρίγανη

1 κ.γ. ζάχαρη

1 κύβος λαχανικών (vegan)

150 γρ. φρέσκα νεαρά φύλλα σπανάκι

9-10 φύλλα λαζάνια (αποξηραμένη, χωρίς αυγό)

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τη λευκή σάλτσα:

3 κ.σ. ηλιέλαιο

100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

800 ml γάλα αμυγδάλου (χωρίς ζάχαρη)

3 κ.σ. διατροφική μαγιά σε νιφάδες

1 δαφνόφυλλο (προαιρετικά)

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Η διαδικασία παρασκευής είναι ως εξής:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C/180°C στον αέρα. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη, αντικολλητική κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να πάρει ελαφρύ χρώμα, ανακατεύοντας. Προσθέστε την μελιτζάνα, το κολοκυθάκι, την πιπεριά και τα μανιτάρια και τηγανίστε για 12 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Στη συνέχεια, προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη. Προσθέστε τις κόκκινες φακές, τις ντομάτες, τη ρίγανη, τη ζάχαρη και τον τριμμένο κύβο ζωμού.

Γεμίστε μία από τις κονσέρβες ντομάτας με νερό (400 ml) και ρίξτε το στην κατσαρόλα. Ανακατέψτε καλά, αφήστε να πάρει βράση και μαγειρέψτε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέστε τα φύλλα σπανάκι, λίγα-λίγα, και μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά ακόμη. Ενώ σιγοβράζουν τα λαχανικά, ετοιμάστε τη λευκή σάλτσα: Ζεστάνετε το λάδι σε μια μέτρια κατσαρόλα και προσθέστε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για 1 λεπτό. Ρίξτε το γάλα, τη διατροφική μαγιά, το δαφνόφυλλο και το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώστε καλά και αφήστε να σιγοβράσει, χτυπώντας με σύρμα για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και πηχτή η σάλτσα.

Απλώστε το ένα τρίτο από το μείγμα λαχανικών στη βάση ενός πυρίμαχου σκεύους για λαζάνια χωρητικότητας 2½-3 λίτρων. Σκεπάστε με μια στρώση φύλλα λαζάνια. Συνεχίστε με άλλο ένα τρίτο από το μείγμα λαχανικών και δεύτερη στρώση λαζάνια. Ρίξτε σχεδόν τη μισή λευκή σάλτσα (αφαιρώντας πρώτα το δαφνόφυλλο) και από πάνω το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών. Τελειώστε με μία τελευταία στρώση λαζάνια και την υπόλοιπη λευκή σάλτσα. Ψήστε για 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η πάστα και η επιφάνεια να έχει ροδίσει και να κάνει φουσκάλες. Αφήστε να σταθεί για 5 λεπτά πριν το κόψετε, ώστε να δέσει η γέμιση.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play