Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση αγροτών και καταναλωτών, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε μια ζοφερή κατάσταση που πλήττει τη χώρα μας, ειδικά τους αγρότες, την ίδια στιγμή που οι καταναλωτές συνεχίζουν να υποφέρουν από την ακρίβεια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, ενώ οι τιμές παραγωγού στη γεωργία αυξάνονται κατά 5,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ελλάδα οι αγρότες είναι οι μόνοι που βιώνουν πτώση ή στασιμότητα στις τιμές τους. Παράλληλα, οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ εκτοξεύονται, με αυξήσεις που φτάνουν έως και 30%, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του τομεάρχη Βασίλη Κόκκαλη. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία επιτρέπει την ασυδοσία των καρτέλ, την απουσία ελέγχων και την αδιαφορία για τα εισοδήματα των παραγωγών και την αγοραστική δύναμη των πολιτών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις για να περιοριστεί η κερδοσκοπία, να στηριχθούν οι παραγωγοί και να προστατευτούν τα νοικοκυριά από την αυξανόμενη ακρίβεια. Ζητά:
– Άμεση παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την καταπολέμηση των καρτέλ και της αισχροκέρδειας στα τρόφιμα.
– Διαφάνεια και αυστηρούς ελέγχους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από το χωράφι έως το ράφι.
– Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και ουσιαστική στήριξη των μικρών και μεσαίων παραγωγών.
Κλείνοντας, υπενθυμίζει ότι, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του στη ΔΕΘ, η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό και παραγωγικό συμβόλαιο που θα εξασφαλίσει δίκαιες τιμές για τους παραγωγούς, προσιτά τρόφιμα για τους πολίτες και πραγματική διαφάνεια στην αγορά. «Σε αυτό το σχέδιο καλούμε να συμβάλουν όλοι, ώστε η χώρα να αποκτήσει ξανά δικαιοσύνη, προοπτική και ασφάλεια για την κοινωνική πλειοψηφία.»
Πηγή περιεχομένου: in.gr