Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να αναδείξει την κατάσταση στη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναμένεται να προβεί σε σαφή αναφορά σχετικά με τη Γάζα κατά τη διάρκεια της ανοικτής συζήτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία εστιάζει στην προστασία των αμάχων κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων. Η προστασία των αμάχων αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την αποφυγή σιωπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γεραπετρίτης, ο οποίος θα προεδρεύσει της συζήτησης, αναμένεται να αναφερθεί στον άμεσο κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά στη Γάζα, εξαιτίας των στρατηγικών που ακολουθεί το Ισραήλ και οι οποίες έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα στείλει μήνυμα ότι κάθε παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώσει σε ασφαλές περιβάλλον.
Ο Γεραπετρίτης αναμένεται επίσης να επαναλάβει την ελληνική θέση ότι η εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας σε τέτοιες συνθήκες πολέμου πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη και ασφαλής, κάτι που, δυστυχώς, δεν ισχύει στη Γάζα. Στην ομιλία του, θα αναλύσει επίσης ζητήματα που αφορούν ευάλωτες ομάδες, όπως γυναίκες, παιδιά, δημοσιογράφοι και υπάλληλοι ανθρωπιστικών οργανώσεων, ενώ θα υπογραμμίσει τη σημασία του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών σε αυτά τα θέματα.
Επιπλέον, θα αναφερθεί στη χρήση τεχνολογιών για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, καθώς και στην ισραηλινή επίθεση στην Τζενίν κατά ξένων διπλωματών, θέτοντας ως κεντρικό ζήτημα την ασφάλεια των διπλωματών. Σύμφωνα με δήλωση ανώνυμου διπλωμάτη στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι πυροβολισμοί από τους δράστες ήταν επαναλαμβανόμενοι, δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή.
Πηγή περιεχομένου: in.gr