Οι συνέπειες της κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ενδέχεται να πλήξουν την αξιοπιστία του ευρώ και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Βέλγιο, όπου εδρεύει η Euroclear, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, ο υπουργός Εξωτερικών Μαξίμ Πρεβό προειδοποίησε την Παρασκευή (5/9) ότι μια τυχόν κατάσχεση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό συστημικό σοκ που θα αποσταθεροποιούσε το ευρώ.
Ο Πρεβό υπογράμμισε ότι μια τέτοια κατάσταση θα είχε καταστροφικές συνέπειες για όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επηρεάζοντας την αξιοπιστία του ευρώ. Η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, εκ των οποίων 210 δισ. ευρώ βρίσκονται στο Βέλγιο υπό τον έλεγχο της Euroclear, ζητείται από πολλές χώρες μέλη της ΕΕ. Οι χώρες αυτές, κυρίως οι βαλτικές, υποστηρίζουν ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία χωρίς κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογουμένους, τη στιγμή που κάποιες άλλες χώρες προσπαθούν να περιορίσουν τους πόρους τους.
Η Κομισιόν σχεδιάζει να παρουσιάσει τις προτάσεις της μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Ωστόσο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια κίνηση.
Σύμφωνα με τον Πρεβό, υπάρχει κίνδυνος οι τρίτες χώρες που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στην Ευρώπη να αποφασίσουν να αποσύρουν τις επενδύσεις τους, επισημαίνοντας ότι «αν είναι τόσο απλό να κατασχεθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, τότε θα τα τοποθετήσουμε αλλού». Οι 27 ηγέτες της ΕΕ έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν μόνο τους τόκους από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, για να στηρίξουν την Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει τις προτάσεις της για το ζήτημα αυτό μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ ο Πρεβό σχολίασε με επιφυλακτικότητα σχετικά με τις επερχόμενες προτάσεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr