Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) φέρνει επανάσταση στις απαιτήσεις που έχουν τα Διοικητικά Συμβούλια και την εταιρική διακυβέρνηση, όπως ανέφερε ο Χρήστος Ταραντίλης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εταίρος της ΕΥ (Ernst & Young), κατά τη διάρκεια της συνεδρίας «Τεχνητή Νοημοσύνη – Κυβερνοασφάλεια – Ψηφιακός Μετασχηματισμός: είναι τα διοικητικά συμβούλια έτοιμα για το αύριο;» στο 12ο Corporate Governance Conference του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε ότι η υιοθέτηση της ΤΝ δεν είναι απλώς τεχνολογικό ζήτημα, αλλά αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για την εταιρική διακυβέρνηση, επηρεάζοντας άμεσα την εμπιστοσύνη εργαζομένων, πελατών και μετόχων.
Κλείνοντας το κενό δεξιοτήτων, ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε στις στρατηγικές που ακολουθούν οι οργανισμοί για να αντιμετωπίσουν το «κενό δεξιοτήτων» που προκαλεί η ΤΝ και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Αυτές περιλαμβάνουν την αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων και την επανεκπαίδευση για νέες θέσεις.
Οι οργανισμοί πλέον επενδύουν σε εξατομικευμένα πλάνα μάθησης, σύντομες πιστοποιήσεις και συνεργασίες με πανεπιστήμια για την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών που ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες. Η στήριξη στην ανθρώπινη διάσταση είναι κρίσιμη, καθώς οι οργανισμοί μετακινούνται από την έμφαση στα τυπικά πτυχία σε προσλήψεις που αξιολογούν τις πραγματικές δεξιότητες.
Ο κ. Ταραντίλης επίσης τόνισε τη σημασία της διαφάνειας και της συμμετοχής των εργαζομένων στις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού, προκειμένου να αποφευχθούν αντιστάσεις και ανισότητες. Για να διασφαλιστεί η επιτυχία της ΤΝ, είναι απαραίτητο να τηρηθούν τέσσερις προϋποθέσεις που περιλαμβάνουν την έγκαιρη ενημέρωση και τη συμμετοχή των εργαζομένων στη διαδικασία.
![]()

