Μετά από μήνες εργασιών, η νέα οδική γέφυρα στη Λεωφόρο Εθνάρχου Μακαρίου δόθηκε από χθες στην κυκλοφορία στο ύψος του Ιλισσού, στην παλαιά παραλιακή οδό. Η κίνηση διεξάγεται πλέον κανονικά σε δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και ο αποκλεισμός στο τμήμα από τη Θησέως έως την Καποδιστρίου ήρθη πλήρως.
Η παράδοση της γέφυρας έγινε με καθυστέρηση 2,5 μηνών σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, εξαιτίας σοβαρών τεχνικών δυσκολιών. Λίγες ημέρες μετά την έκτη αυτοψία του περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά στο εργοτάξιο του Ιλισσού, η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε, όπως είχε δεσμευθεί και στην επίσκεψή του στις 18 Ιουλίου, όταν είχε μιλήσει για ορίζοντα 30 ημερών.
Η νέα γέφυρα παραδόθηκε μετά από σύνθετη τεχνική παρέμβαση, που χρειάστηκε απαιτητικές αδειοδοτήσεις, διαχείριση ζητημάτων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και ειδικές κατασκευαστικές συνθήκες μέσα στην κοίτη του ποταμού.
Η κατασκευή της νέας γέφυρας εντάσσεται στο έργο διευθέτησης της κοίτης του Ιλισσού, συνολικού προϋπολογισμού 7.987.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Το έργο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και πόρους του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, με δικαιούχο την Περιφέρεια Αττικής, και έχει στόχο την ενίσχυση της παροχετευτικής ικανότητας του ποταμού.
Ο Ιλισσός, μαζί με τον Κηφισό, είναι βασικός αποδέκτης των πλημμυρικών παροχών του Λεκανοπεδίου και η ασφαλής λειτουργία των κοιτών τους θεωρείται κρίσιμη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής. Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε συνολικά τρεις γέφυρες.
Η πρώτη αφορά την αντικατάσταση της παλαιάς λιθόκτιστης γέφυρας της Εθνάρχου Μακαρίου από τη νέα οδική γέφυρα ΤΕ06, η οποία δόθηκε χθες στην κυκλοφορία, μαζί με την τροποποίηση της διατομής της κοίτης.
Οι άλλες δύο παρεμβάσεις αφορούν την καθαίρεση της παλαιάς οδικής γέφυρας της Λεωφόρου Ποσειδώνος και την κατασκευή νέας γέφυρας αστικού περιπάτου, καθώς και τη δημιουργία νέας μεταλλικής πεζογέφυρας στην οδό Ισμήνης. Η νέα πεζογέφυρα κρίθηκε αναγκαία, όταν διαπιστώθηκε ότι η παλαιά δεν μπορούσε να επισκευαστεί λόγω της εκτεταμένης διάβρωσης που είχε υποστεί.
Σε ό,τι αφορά την εκβάθυνση του Ιλισσού, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής των πασσάλων αντιστήριξης και οι εκσκαφές ανάντι της παλαιάς Λεωφόρου Ποσειδώνος. Απομένουν δύο φατνώματα του δαπέδου της κοίτης και η κατασκευή των επενδυτικών τοιχίων του ποταμού.
Στις 24 Αυγούστου ξεκινά η άντληση των υδάτων από την κοίτη, ώστε να συνεχιστούν οι σκυροδετήσεις του πυθμένα και των επενδυτικών τοιχίων στις όχθες. Οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος Οκτωβρίου.
Την ίδια ημέρα θα αρχίσει η δημιουργία των προκατασκευασμένων δοκών της πεζογέφυρας ΤΕ06Β, όπως τροποποιήθηκαν για να μπορούν να εξυπηρετήσουν και την κυκλοφορία οχημάτων, ανάγκη που προέκυψε για την εκτέλεση της Β’ φάσης της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, αλλά και για τη διέλευση του αγωγού ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ. Η παραγωγή των δοκών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, μαζί με την κατασκευή των ακροβάθρων της γέφυρας.
Έως το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν τοποθετηθεί οι δοκοί, θα έχει ολοκληρωθεί το κατάστρωμα της ΤΕ06Β και η γέφυρα θα είναι έτοιμη για χρήση, επιτρέποντας και τη μεταφορά του αγωγού της ΕΥΔΑΠ στο κατάστρωμά της.
Η νέα μεταλλική πεζογέφυρα στην οδό Ισμήνης αναμένεται να είναι έτοιμη στις 16 Οκτωβρίου και έως το τέλος του ίδιου μήνα να έχει τοποθετηθεί και παραδοθεί στην κυκλοφορία.
Παράλληλα, προβλέπεται η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων στις γέφυρες και στον ποδηλατόδρομο, η κατασκευή δαπέδων, οι καθαρισμοί, η απομάκρυνση των προϊόντων εκσκαφής και οι αναγκαίες συμπληρωματικές εργασίες. Η ολοκλήρωση και η παράδοση του συνόλου του έργου προγραμματίζονται για τον Νοέμβριο του 2026.
Η διευθέτηση του Ιλισσού είναι προαπαιτούμενο για το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αέναον», που δρομολογείται για τον Φαληρικό Όρμο. Ο σχεδιασμός προβλέπει ανοιχτό χώρο πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού, έκτασης 741 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα, με όρους βιωσιμότητας, υψηλής αισθητικής και συμπερίληψης, προσβάσιμο σε κατοίκους και επισκέπτες της Αττικής.
Όπως έχει ανακοινώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς, η σύμβαση με τον ανάδοχο του Μητροπολιτικού Πάρκου προγραμματίζεται να υπογραφεί τον Σεπτέμβριο και μέσα στο 2026 αναμένεται να εγκατασταθεί το εργοτάξιο, ενώ η έναρξη των κύριων εργασιών τοποθετείται για τον Ιανουάριο του 2027. Στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι το «Αέναον» να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2029, δημιουργώντας έναν μεγάλο, ανοιχτό χώρο πρασίνου και αναψυχής για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.
Για την οσμή που εμφανίζεται στην περιοχή, από την Περιφέρεια Αττικής αναφέρουν ότι το έργο εκβάθυνσης της εκβολής, το οποίο εκτελείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, δεν συνδέεται με φαινόμενα κακοσμίας ή άλλες ανθυγιεινές συνθήκες. Όπως σημειώνεται, η εκβολή είναι ο τελικός αποδέκτης των ομβρίων υδάτων ολόκληρης της ανάντη λεκάνης απορροής και οι υδραυλικές και ποιοτικές συνθήκες της κοίτης επηρεάζονται από το σύνολο των εισροών που καταλήγουν στον ποταμό.
Κατά τις τελικές εκσκαφές και τις σκυροδετήσεις του πυθμένα, που εκτελούνται εν ξηρώ με προσωρινό ανάχωμα βάσει της εγκεκριμένης μελέτης, παρατηρήθηκε μετά από βροχοπτώσεις συγκέντρωση υδάτων και φερτών υλικών στα κατάντη σημεία. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, η Περιφέρεια, μέσω του αναδόχου του έργου, προχώρησε επανειλημμένα σε αντλήσεις και απομάκρυνση των συσσωρευμένων υλικών, όμως ένα μέρος τους δεν κατέστη δυνατό να απομακρυνθεί στο παρόν στάδιο, λόγω του εξαιρετικά μικρού βάθους και της ιδιαίτερης υφής τους.
Με την ολοκλήρωση της παρέμβασης αναμένεται να αποκατασταθεί η ανεμπόδιστη μεταφορά των φερτών υλικών προς τη θάλασσα, σύμφωνα με τη φυσική λειτουργία του υδατορέματος, και να πάψουν οι σημερινές συνθήκες πρόσκαιρης συσσώρευσης στην περιοχή των εκβολών. Για την προέλευση της κακοσμίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν ήδη απευθυνθεί στην ΕΥΔΑΠ και στους παρόδιους δήμους, ζητώντας να διερευνηθεί το ενδεχόμενο απόρριψης υγρών ή στερεών αποβλήτων και ακαθάρτων στον Ιλισσό.
![]()
