Αποφάσεις για την αναβολή της δίκης για τα Τέμπη την Τρίτη

Αποφάσεις για την αναβολή της δίκης για τα Τέμπη την Τρίτη

Αύριο Τρίτη, 28 Ιουλίου, το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Λάρισας θα ανακοινώσει τις αποφάσεις σχετικά με τα αιτήματα που υπέβαλαν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων στη δίκη για τα Τέμπη.

Κατά τη διάρκεια της 24ης δίκης, ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων, οι οποίοι παρουσίασαν την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία ήταν αρνητική αναφορικά με τα αιτήματα αναβολής ή αναστολής της δίκης, καθώς και για την ακυρότητα του κλητήριου θεσπίσματος.

Η εισαγγελέας είχε επισημάνει ότι οι εγκληματικές πράξεις που εξετάζει η ευρωπαϊκή εισαγγελία διαφέρουν σε αποτέλεσμα από αυτές που εξετάζονται στη συγκεκριμένη δίκη.

Αυτή την ίδια εκτίμηση είχε κάνει και για το αίτημα προδικαστικής παραπομπής και υποβολής προδικαστικού ερωτήματος προς την ευρωπαϊκή εισαγγελία.

Οι συνήγοροι επικαλέστηκαν το άρθρο 59 παράγραφος 1 του κώδικα ποινικής δικονομίας, το οποίο αναφέρει ότι όταν η απόφαση σε ποινική δίκη εξαρτάται από άλλη υπόθεση για την οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, η πρώτη αναβάλλεται έως ότου εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση στη δεύτερη δίκη. Επιπλέον, αναφέρθηκαν σε παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και του ενωσιακού δικαίου, το οποίο πρέπει να διασφαλίζει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Δεν ζητήσαμε ούτε την καθυστέρηση της διαδικασίας ούτε επιχειρήσαμε να αποφύγουμε την ποινική δίκη», δήλωσε ο Χρίστος Μυλωνόπουλος, συνήγορος του Χρήστου Βίνη, κατά την αγόρευσή του.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η παρούσα δίκη συνδέεται με αυτή που ξεκίνησε λόγω της ποινικής διαδικασίας για τη σύμβαση 717. Ανάλογα με την ύπαρξη απάτης σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατηγορία της διατάραξης μπορεί είτε να επιβεβαιωθεί είτε να απορριφθεί.

Ο Ιωάννης Ηρειώτης, άλλος συνήγορος του Χρήστου Βίνη, ανέφερε ότι εάν η δίκη δεν ανασταλεί, η απόφαση του δικαστηρίου θα προκαταλάβει την κρίση του δικαστηρίου που θα εξετάσει την υπόθεση της σύμβασης 717.

«Η πρόταση της εισαγγελέως είναι πλήρως αφυδατωμένη. Δεν εισάγει κανένα πραγματικό περιστατικό που να δικαιολογεί την απόρριψή της», τόνισε ο Γιώργος Κακουλάκης, συνήγορος του Αθανασίου Βούρδα.

Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή διαδικασία, κατατέθηκε αίτημα από τον συνήγορο της κατηγορουμένης Ιωάννας Τσιαπαρίκου να ισχύσει το άρθρο 59 παράγραφος 1 και για την εντολέα του. Η εισαγγελέας εισηγήθηκε αρνητικά και σε αυτήν την πρόταση.

Στη διαδικασία παρευρέθηκαν πέντε κατηγορούμενοι από τους 36. Στο εδώλιο βρίσκονταν οι Σπύρος Πατέρας, Παύλος Κουζής, Ιωάννης Παληοθόδωρος, Απόστολος Τσακίρης και Χρήστος Διονέλλης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play