ΔΕΘ: Τι λέει η ΠΟΜΙΔΑ για τα μέτρα και τι λείπει για τα «κλειστά σπίτια»

ΔΕΘ: Τι λέει η ΠΟΜΙΔΑ για τα μέτρα και τι λείπει για τα «κλειστά σπίτια»

Η ΠΟΜΙΔΑ τοποθετείται για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, ξεχωρίζοντας θετικές ρυθμίσεις για την οικονομία, αλλά και παρεμβάσεις που, όπως αναφέρει, έπρεπε να υπάρξουν για την ιδιωτική ακίνητη περιουσία και τα ενοίκια.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση αναφέρει ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνουν αυξήσεις εισοδημάτων, μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων και το μακρόπνοο μέτρο του «κουμπαρά» της Νέας Γενιάς.

Ειδικότερα για τις φετινές εξαγγελίες που αφορούν την ιδιωτική ακίνητη περιουσία, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι δεν προβλέπεται συνέχεια στη μείωση φόρων κεφαλαίου και εισοδήματος, δηλαδή ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος από ενοίκια, με εξαίρεση την απαλλαγή ΕΝΦΙΑ σε μικρούς οικισμούς που αφορά μόνον 62.000 ιδιοκτήτες.

Παράλληλα, σημειώνει ότι δεν περιλαμβάνεται η επέκταση της τριετούς φοροαπαλλαγής για τα εισοδήματα από μακροχρόνιες μισθώσεις σε όλα τα κλειστά και μη νοικιασμένα σήμερα ακίνητα, χωρίς εξαιρέσεις, περιορισμούς και προϋποθέσεις, εφόσον βγουν στην αγορά και αυξήσουν την προσφορά.

Η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει επίσης ότι δεν ειπώθηκε τίποτα για την πιστοληπτική αξιολόγηση των υποψήφιων ενοικιαστών, μέτρο χωρίς δημοσιονομικό κόστος που η ίδια η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει αλλά δεν έχει υλοποιήσει.

Κατά την οργάνωση, η αξιολόγηση των ενοικιαστών θα έδινε στοιχειώδη ασφάλεια στον ιδιοκτήτη και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε μείωση των ενοικίων, καθώς θα περιοριζόταν σημαντικά ο ανασταλτικός παράγοντας της επισφάλειας σε κάθε νέα μίσθωση.

Από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, η ΠΟΜΙΔΑ κρίνει ως θετικές την παράταση της τριετούς απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος για κενές κατοικίες που μπαίνουν στη μακροχρόνια μίσθωση και για κατοικίες που φεύγουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση, την παράταση της φορολογικής έκπτωσης των 16.000Euro για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων, την απαλλαγή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, καθώς και την επέκταση της απαλλαγής από ΕΝΦΙΑ σε 131 επιπλέον οικισμούς.

Ως αναποτελεσματικά μέτρα χαρακτηρίζει την ετήσια παράταση για το 2027 του περιορισμού νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα τρία δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας και στο Α’ διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, αλλά και την αύξηση από 1.7.2027 του φόρου μεταβίβασης για αγορά κατοικίας από πολίτες – φυσικά πρόσωπα τρίτων χωρών, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, από 3% σε 15%.

Στη συνέχεια, η ΠΟΜΙΔΑ καταγράφει τα μέτρα που, όπως λέει, έλειπαν από τις ανακοινώσεις και θα μπορούσαν να ανοίξουν τα «κλειστά σπίτια», αυξάνοντας την προσφορά και ωφελώντας ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

Μεταξύ αυτών, προτείνει την παράταση και επέκταση της τριετούς φοροαπαλλαγής από το φόρο εισοδήματος ενοικίων σε κάθε κατοικία που είναι σήμερα ξενοίκιαστη, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος ενοικίων κατά 5% στα τρία κλιμάκια που δεν μειώθηκαν πέρυσι και την εφαρμογή αξιολόγησης φερεγγυότητας για τους υποψήφιους ενοικιαστές.

Για τον ΕΝΦΙΑ, η οργάνωση αναφέρει ότι έλειπαν τουλάχιστον η αύξηση της έκπτωσης λόγω ασφάλισης κατοικιών από το 20% στο 50%, η έκπτωση 3% στην εφάπαξ εξόφλησή του από τους συνεπείς φορολογούμενους και η κατάργηση του κύριου φόρου ΕΝΦΙΑ για τα διατηρητέα κτίρια.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Loading

Play