Επισημαίνεται η ανησυχητική αύξηση της περιεκτικότητας αλατιού στο ψωμί στην Ελλάδα, απαιτώντας νομοθετικές παρεμβάσεις. Η νέα μελέτη του ΕΦΕΤ αποκαλύπτει ότι η περιεκτικότητα σε αλάτι στο ψωμί έχει αυξηθεί κατά 6,8% τα τελευταία 12 χρόνια, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα, η μέση περιεκτικότητα σε αλάτι στο μη συσκευασμένο ψωμί που πωλείται στα αρτοποιεία αυξήθηκε από 1,32% το 2012 σε 1,41% το 2024. Μόνο το 19,4% των δειγμάτων συμμορφώθηκαν με το όριο του 1,2%, όπως προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) μεταξύ του ΕΦΕΤ και της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, σε σύγκριση με το 31,8% το 2012.
Η υψηλή κατανάλωση αλατιού στο ψωμί συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων χρόνιων νοσημάτων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η μείωση της κατανάλωσης αλατιού στα συνιστώμενα επίπεδα θα μπορούσε να αποτρέψει έως και 2,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως. Παρά τις εθελοντικές δράσεις σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα δεν έχει επιτύχει αντίστοιχα αποτελέσματα, κυρίως λόγω έλλειψης υποχρεωτικής εφαρμογής και φόβων από τους αρτοποιούς.
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Α. Ζαμπέλας, τόνισε την ανάγκη για μια ρεαλιστική και δεσμευτική πολιτική όσον αφορά την πρόσληψη αλατιού. «Η μείωση της πρόσληψης αλατιού αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης χρόνιων νοσημάτων», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η χώρα χρειάζεται πιο συστηματικές και ουσιαστικές δράσεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()
