Στην αναβάθμιση και διεύρυνση της λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας προχωρά ο Δήμος Αθηναίων, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στις κοινωνικές υπηρεσίες.
Ο δήμαρχος Χάρης Δούκας εγκαινίασε σήμερα το 1ο Κέντρο Κοινότητας σε ανακαινισμένο χώρο στο ισόγειο του κτιρίου της οδού Λιοσίων. Ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία και το 2ο Κέντρο Κοινότητας στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Πατησίων 159.
Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν αφορούν σε:
Τα Κέντρα Κοινότητας εξυπηρετούν αιτήσεις για επιδοματικές ενισχύσεις (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Στέγασης, Αναπηρικά επιδόματα κ.α.), προσφέρουν ψυχοκοινωνική στήριξη και παρέχουν δικτύωση με άλλους παρόχους κοινωνικών υπηρεσιών. Η λειτουργία των δύο Κέντρων Κοινότητας (Λιοσίων 22 και Πατησίων 159), αλλά και του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών και του Παραρτήματος Ρομά, ενισχύει την προσβασιμότητα και την εξειδικευμένη υποστήριξη για κοινωνικές ομάδες με αυξημένες ανάγκες.
«Τα Κέντρα Κοινότητας αποτελούν την πρώτη γραμμή των κοινωνικών υπηρεσιών μας. Είναι ο χώρος όπου χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκουν καθημερινά στήριξη, ενημέρωση και πρόσβαση στις επιδοματικές ενισχύσεις του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», δήλωσε ο κ. Δούκας και προσέθεσε: «Με τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου Κοινότητας και την επέκταση του υφισταμένου διασφαλίζουμε ότι κανείς και καμία δεν μένει πίσω».
Από τη μεριά της, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη, τόνισε: «Στα Κέντρα Κοινότητας οι πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν τα κοινωνικά τους δικαιώματα και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα κοινωνικά τους προβλήματα.» Με τη βοήθεια κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων και εξειδικευμένου προσωπικού, παρέχουμε υποστήριξη σε αιτήματα για επιδόματα, ψυχοκοινωνική βοήθεια και διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Αθηναίων, τα Κέντρα Κοινότητας το 2024 πραγματοποίησαν 8.858 συνεδρίες υποδοχής και ενημέρωσης για κοινωνικά δικαιώματα και 27.742 συνεδρίες για εισοδηματικές ενισχύσεις. Εξυπηρετήθηκαν περίπου 12.300 μοναδικοί ωφελούμενοι, ενώ πάνω από 4.000 νέοι ωφελούμενοι καταγράφηκαν για πρώτη φορά το 2024.
Για εξυπηρέτηση και ραντεβού, οι κάτοικοι του δήμου Αθηναίων μπορούν να επικοινωνούν:
1ο Κέντρο Κοινότητας – Λιοσίων 22, Τηλ. 210 5277020
2ο Κέντρο Κοινότητας – Πατησίων 159, Τηλ. 214 4117400
Κέντρο Ένταξης Μεταναστών – Μαιζώνος & Ψαρών, Τηλ. 213 2082996
Παράρτημα Ρομά – Μαιζώνος & Ψαρών, Τηλ. 213 2082998
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ