Το 7ο γαστρονομικό γεγονός Food Experience Graviera Naxos πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 13-15 Ιουνίου στη Νάξο, με στόχο την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας του νησιού και την προώθηση του τοπικού πρωτογενούς τομέα, ενισχύοντας τη διασύνδεση μεταξύ τουρισμού, παραγωγής και πολιτισμού.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, υπογράμμισε ότι φέτος ήταν κάτι διαφορετικό σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Σταθήκαμε περισσότερο στην παράδοση, είχαμε σεφ από τη Νάξο αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, οι οποίοι δημιούργησαν διάφορες συνταγές έχοντας ως ‘πρωταγωνιστή’ τη γραβιέρα Νάξου. Σημείωσε επίσης ότι ο κόσμος έμεινε ευχαριστημένος. Πήγαμε σε πολυτελή ξενοδοχεία του νησιού όπου κάναμε γευσιγνωσία στους τουρίστες, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν. Κάθε χρόνο βελτιωνόμαστε και γινόμαστε καλύτεροι. Ευχαριστούμε τον κόσμο που μας στηρίζει.
Ο κ. Καπούνης τόνισε ότι η ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη λίστα κατάταξης με τα 100 καλύτερα σκληρά τυριά στον κόσμο, υπογραμμίζοντας ότι φέτος η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 1.250 τόνους και κάθε χρόνο θα πηγαίνουμε καλύτερα. Η ΕΑΣ βάζει πλάτη στους κτηνοτρόφους και πάμε καλύτερα.
Κατά τη διάρκεια του τριήμερου φεστιβάλ, Έλληνες και ξένοι σεφ πειραματίστηκαν με τη γραβιέρα, παρουσιάζοντας δημιουργικές συνθέσεις, συνδυάζοντας τοπικά υλικά με διεθνείς γαστρονομικές επιρροές.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικά σημεία του νησιού, όπως η Πλάκα και ο Άγιος Προκόπιος, καθώς και σε τοποθεσίες ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως η Χώρα, το Ενετικό Κάστρο, τα παραδοσιακά χωριά της ορεινής Νάξου και τα Κουφονήσια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ