Ανάλυση της πυρκαγιάς στην Πάτρα και των προκλήσεων για την αστική και δασική διαχείριση. Η πυρκαγιά που έχει πλήξει τον περιαστικό ιστό της Πάτρας για τρεις ημέρες, έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες και ερωτήματα σχετικά με το πώς είναι δυνατόν να καταστρέφεται η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Ο Χάρης Κοντοές, διευθυντής ερευνών στο ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφέρεται στο γεγονός ότι οι περιαστικές πυρκαγιές, που προηγουμένως περιορίζονταν σε άλλες περιοχές, πλέον έχουν επηρεάσει και την Πάτρα. Η απώλεια δασικών εκτάσεων έχει οδηγήσει σε πιο επιθετικές πυρκαγιές στις περιοχές γύρω από τις πόλεις. Σύμφωνα με τον κ. Κοντοές, οι εκκενώσεις σε μεγάλες πόλεις είναι εξαιρετικά απαιτητικές και οι κάτοικοι δεν είναι πάντα προετοιμασμένοι για αυτές τις καταστάσεις.
Ο Νίκος Γεωργιάδης, υπεύθυνος χερσαίου προγράμματος της WWF Ελλάς, υποστηρίζει ότι η συζήτηση πρέπει να επεκταθεί στη διαχείριση τοπίου, πέρα από τη διαχείριση δασών. Οι πυρκαγιές πλήττουν περιοχές όπου η βλάστηση αναμιγνύεται με αστικές και βιομηχανικές χρήσεις, καθιστώντας την κατάσταση πιο επικίνδυνη. Για την αποτελεσματική διαχείριση, απαιτείται πρόληψη και κατάλληλη εκπαίδευση του κοινού, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις των πυρκαγιών.
Ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει ότι οι προϋποθέσεις για τη διαχείριση του ελληνικού τοπίου απαιτούν στοχευμένα κονδύλια και δράσεις, όπως η ορθή διαχείριση της βλάστησης και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Η εκπαίδευση του κοινού είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των πυρκαγιών και τη σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος. Οι διαρκείς κλιματικές αλλαγές, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες αδυναμίες στις δασικές υπηρεσίες, δημιουργούν προκλήσεις που απαιτούν επείγουσα δράση.
Πηγή περιεχομένου: in.gr