Ανάλυση των κενών θέσεων γιατρών στο ΕΣΥ και των προτάσεων του ΠΙΣ για την κάλυψή τους. Περισσότεροι από 6.000 γιατροί λείπουν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), όπως προκύπτει από στοιχεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Ο σύλλογος ζητά την άμεση κάλυψη αυτών των κενών θέσεων και τονίζει ότι η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών δεν αποτελεί λύση για τις αυξανόμενες ανάγκες του συστήματος υγείας. Οι κενές οργανικές θέσεις δημιουργούν σοβαρές δυσλειτουργίες, ενώ οι γιατροί φεύγουν από το σύστημα λόγω των δύσκολων συνθηκών εργασίας.
Επιπλέον, ο ΠΙΣ προτείνει την αύξηση των αποδοχών των γιατρών ως κίνητρο για την προσέλκυση προσωπικού και την ανάγκη διατήρησης των προκηρύξεων θέσεων ανοιχτών μέχρι την πλήρωση τους. Η τριετής παράταση υπηρέτησης γιατρών άνω των 67 ετών επισημαίνεται ως ανασταλτικός παράγοντας για τη νέα γενιά ιατρών.
Η πολιτική υγείας που εφαρμόζεται από την τρέχουσα κυβέρνηση αναφέρεται ως προβληματική, με το ΠΙΣ να επισημαίνει τη σημασία ενός χάρτη υγείας και την ανάγκη λήψης μέτρων κατά της βίας κατά των γιατρών. Ο ΠΙΣ καλεί για τη ρύθμιση της ιατρικής ευθύνης και την ενίσχυση των πρωτοκόλλων ιατρικής πρακτικής.
Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο σύλλογος υπογραμμίζει τη σημασία της διαρκούς αποτίμησης των προγραμμάτων πρόληψης και τονίζει την ανάγκη πρόσληψης περισσότερων προσωπικών γιατρών. Αναφέρεται επίσης στο θέμα του clawback που επηρεάζει τον ιδιωτικό τομέα, απειλώντας την επιβίωση των εργαστηρίων στην περιφέρεια.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από την καθυστέρηση τοποθέτησης διοικητών στα νοσοκομεία, που αναγκαία είναι να ενισχυθεί η στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό για ασφαλείς διακομιδές ασθενών. Ο ΠΙΣ ζητά επιταχυνόμενες διαδικασίες για την τοποθέτηση των διοικητών που έχουν επιλεγεί από το ΑΣΕΠ.
Πηγή περιεχομένου: in.gr