Βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε αρκετές περιοχές της ανατολικής χώρας, με πιθανές τοπικές χαλαζοπτώσεις, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εξέδωσε σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Τα εντονότερα φαινόμενα, με κόκκινη προειδοποίηση, προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και τα Δωδεκάνησα.
Πιο αναλυτικά, σήμερα Τετάρτη (28-10-2026) προβλέπονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες:
α) Στη Θεσσαλία, δηλαδή στη Μαγνησία και τη Λάρισα, στις Σποράδες και στην Εύβοια έως αργά τη νύχτα, με κόκκινη προειδοποίηση.
β) Στα Δωδεκάνησα, επίσης με κόκκινη προειδοποίηση.
γ) Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έως αργά το βράδυ, με πορτοκαλί προειδοποίηση.
δ) Στην ανατολική Στερεά, κυρίως στη Φωκίδα, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία, κατά διαστήματα έως αργά τη νύχτα, με πορτοκαλί προειδοποίηση.
Σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code έχουν τεθεί παράλληλα αρκετές περιοχές της χώρας ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα, σε Red Code βρίσκονται οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι Περιφερειακές Ενότητες Σποράδων, Μαγνησίας και Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η Περιφέρεια Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Δωδεκανήσων και Κυκλάδων, καθώς και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει εκ νέου συστάσεις στους πολίτες, ζητώντας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας από κινδύνους που συνδέονται με την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας και να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την κακοκαιρία.
Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες και τα συνοδά φαινόμενα, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στις περιοχές όπου αναμένονται τα φαινόμενα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και σε επιπλέον κλιμάκωση, αν χρειαστεί, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.
Ειδικά σε περιοχές όπου προβλέπονται έντονες βροχές, καταιγίδες ή θυελλώδεις άνεμοι, η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν, να ελέγξουν αν λούκια και υδρορροές λειτουργούν κανονικά, να αποφεύγουν τη διέλευση από χειμάρρους και ρέματα πεζή ή με όχημα, αλλά και να αποφεύγουν εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές λόγω κινδύνου από κεραυνούς.
Η ΓΓΠΠ συνιστά επίσης να υπάρχει άμεση προστασία σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, με καταφύγιο σε κτίριο ή αυτοκίνητο, χωρίς έξοδο από τον ασφαλή χώρο πριν περάσει η καταιγίδα, καθώς η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι επικίνδυνη και για τα ζώα.
Παράλληλα, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά σε σημεία όπου ελαφρά αντικείμενα, όπως γλάστρες ή σπασμένα τζάμια, μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν, για παράδειγμα κάτω από μπαλκόνια, ενώ οφείλουν να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμόδιων φορέων, όπως η Τροχαία.
Σε περιοχές με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, η ΓΓΠΠ δίνει ειδικές οδηγίες ανά περίπτωση. Αν βρίσκεστε στο σπίτι, μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο, γιατί ο κεραυνός μπορεί να περάσει από τα καλώδια, και αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή ρεύματος.
Επίσης, αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών, σε κουζίνα και μπάνιο, επειδή αποτελούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, ακινητοποιήστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που μπορεί να πέσουν πάνω του, μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα, κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα, ενώ πρέπει να αποφεύγονται και οι πλημμυρισμένοι δρόμοι.
Αν είστε σε εξωτερικό χώρο, καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο· διαφορετικά, καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε. Αν βρίσκεστε μέσα σε δάσος, προφυλαχτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων, όχι όμως κάτω από ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη λόγω κινδύνου πλημμύρας, μην στέκεστε δίπλα σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες, μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα, όπως αυτοκίνητα, ποδήλατα και σύνεργα κατασκήνωσης, και απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
Αν βρίσκεστε μέσα στη θάλασσα, βγείτε αμέσως έξω. Αν είστε απομονωμένοι σε επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα μπορεί να εκδηλωθεί κεραυνός, κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια, ώστε να μειώσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή με το έδαφος, πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε πάνω σας.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων από τα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και από την ιστοσελίδα της στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr, (www.oldportal.emy.gr).
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου, λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στη διεύθυνση civilprotection.gov.gr.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
![]()
