Λειψυδρία στη λίμνη Μόρνου αποκαλύπτει το βυθισμένο χωριό Κάλλιο, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Η λίμνη Μόρνου, που εκτείνεται πλέον σε μόλις 8,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα, παρουσιάζει μείωση 44% σε σύγκριση με την μέση έκτασή της κατά την περίοδο 2016-2024, η οποία ήταν 14,9 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η σοβαρή αυτή λειψυδρία έχει ως αποτέλεσμα την αναδείξη του βυθισμένου χωριού Κάλλιο, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί το 1980 με την κατασκευή της τεχνητής λίμνης. «Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έχουν δει φέτος τα κτίρια να προβάλλουν από το νερό, γεγονός που έχει συγκεντρώσει διεθνή προσοχή» . Οι εικόνες από drone που αναδεικνύουν την κατάσταση έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και ενδιαφέρον.
Τον Οκτώβριο, ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, δήλωσε ότι οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες καταγράφουν περαιτέρω μείωση της επιφάνειας της λίμνης. «Η επιφάνεια της λίμνης εμφανίζει μείωση κατά 44% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου Οκτωβρίου 2016-2024» , υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη ανησυχία για την υδρολογική κατάσταση της περιοχής.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλλίου, Απόστολος Γεροδήμος, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι δραματική, παρατηρώντας καθημερινά την αναδείξη των σπιτιών και του ναού του χωριού κατά τις περιόδους λειψυδρίας. «Αυτή τη στιγμή, 60 από τα 82 σπίτια είναι εκτεθειμένα, και μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου αναμένονται να αποκαλυφθούν και τα υπόλοιπα».
Ο ίδιος προσέθεσε ότι η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική λόγω της ελάχιστης χιονόπτωσης που παρατηρείται, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν υπήρχε ο Ευήνος, η κατάσταση θα ήταν ακόμη πιο δραματική.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()
