Στο πλαίσιο του τομεακού Προγράμματος ΕΣΠΑ Μεταφορές 2021-2027, εγκρίθηκε η πράξη «Αναβάθμιση Συρμών και Εγκατάσταση Κλιματιστικών σε Συρμούς που εξυπηρετούν τις Γραμμές 2 και 3 του ΜΕΤΡΟ Αθήνας», με δικαιούχο τις ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕ. Το έργο περιλαμβάνει επίσης την αναβάθμιση τεσσάρων Υποσταθμών Έλξης.
Η απόφαση για την υλοποίηση του έργου ελήφθη από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Γιώργο Κώτσηρα.
Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 149.515.883,55 ευρώ, με 120.577.325,44 ευρώ να προέρχονται από το Ταμείο Συνοχής. Το έργο αφορά την αναβάθμιση δώδεκα συρμών της Σειράς Ι, που κυκλοφορούν από το 2000, και την εγκατάσταση κλιματιστικών σε αυτούς.
Ο κύριος στόχος του έργου είναι ο εκσυγχρονισμός του στόλου των επιβατικών συρμών, γεγονός που θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση των επιβατών και θα προσελκύσει νέους χρήστες, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
![]()

