Σε χρονιά για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η φετινή για τους οίνους Σαντορίνης. Σύμφωνα με στοιχεία, από πλευράς ποσότητας ο φετινός τρύγος είναι ο χειρότερος που έχει καταγραφεί, με τη συνολική συγκομιδή να φτάνει με δυσκολία τους 500 τόνους καρπού.
Ωστόσο, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος του Οινοποιητικού Συλλόγου Σαντορίνης, Πέτρος Βαμβακούσης, τόνισε ότι «από πλευράς ποιότητας το σταφύλι ήταν πολύ καλό, τεχνολογικά ώριμο με μεστή γεύση και άρωμα. Οι οξύτητες του Ασύρτικου στα όρια του ιδανικού», κάτι που βάζει θεμέλιο για κρασιά με εξαιρετική ισορροπία και αντοχή στο χρόνο για τη σοδειά του 2025.
Αν και το ελληνικό ποιοτικό κρασί στις αγορές του εξωτερικού είναι κάτι αρκετά πρόσφατο, «οι τοποποικιλίες που εμπεριέχονται στις ζώνες ΠΟΠ εκπλήσσουν ευχάριστα τόσο με τα δυσανάγνωστα ονόματα τους όσο και με την ποιότητα του οίνου που αντιπροσωπεύουν», σημειώνει ο Πρόεδρος του Οινοποιητικού Συλλόγου Σαντορίνης.
Υπογραμμίζει, όμως, ότι η τιμή είναι αυτή που καθορίζει την πορεία τους στην αγορά και το ελληνικό κρασί θέλει ακόμη πολύ κόπο και δουλειά για να σταθεί δίπλα σε επώνυμα κρασιά του ανταγωνισμού και να αναμετρηθεί σε ποσότητα και τιμή. Για την ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον κ. Βαμβακούση, «το ΠΟΠ Σαντορίνη λόγω τιμής πρώτης ύλης συγκαταλέγεται στα πιο ακριβά λευκά κρασιά».
Εκτιμά ότι για να σταθεί στην αγορά με σταθερότητα και προοπτική για το μέλλον, το ΠΟΠ Σαντορίνης θα πρέπει να επιστρέψει σε χαμηλότερες τιμές, που θα ξεκινούν από ένα βιώσιμο πρωτογενή τομέα με έμφαση στην παραγωγικότητα.
Η Σαντορίνη αποτελεί έναν από τους πιο εμβληματικούς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, συνδυάζοντας μοναδικό φυσικό κάλλος και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τουριστικές πιέσεις που δέχεται το νησί να μεταφράζονται σε δόμηση και κυκλοφοριακή συμφόρηση στα αμπελοτόπια, θέτοντας σε κίνδυνο τον αμπελώνα του.
Γενικά στα μικρά νησιά των Κυκλάδων, το τουριστικό προϊόν δημιουργεί πιέσεις και τάσεις που κάποιες φορές άπτονται ακόμη και των θεσμικών οργάνων, με καταστροφικά αποτελέσματα για τον τόπο και το περιβάλλον, είπε ο κ. Βαμβακούσης.
Σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο δίχτυ προστασίας από την πλευρά της Πολιτείας, καθώς οι Ομάδες Προστασίας Ζώνης, όπως ονομάζονται τα θεσμικά όργανα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, μένουν ακόμη στα ‘χαρτιά’.
Οι στόχοι του Οινοποιητικού Συλλόγου Σαντορίνης είναι ξεκάθαροι ως προς τη διαχείριση γης και περιβάλλοντος, πρεσβεύοντας: – Να σταματήσει η εκτός σχεδίου δόμηση, – Να παραμείνουν στο νησί της Σαντορίνης 25.000 στρέμματα αγροτικής γης που δεν θα αλλάξουν χρήση, ώστε να γίνουν βιώσιμες αγροτικές επενδύσεις.
Όσον αφορά τις προοπτικές, ο κ. Βαμβακούσης εμφανίζεται συγκρατημένα απαισιόδοξος. Από τη δεκαετία του ’70 έχουν χαθεί 15.000 στρέμματα και σήμερα αυτά ανέρχονται μετά βίας στις 10.000 στρέμματα. Ίσως στα τέλη της 10ετίας που διανύουμε η Σαντορίνη να μείνει με 5.000 – 6.000 στρέμματα, προσθέτει, τα οποία όμως θα κινούνται στο φάσμα μίας ισορροπημένης παραγωγής.
Πρόκληση αποτελεί και η διαφοροποίηση των κρασιών της Σαντορίνης από μιμήσεις, ώστε να προστατευθεί αυτό το μοναδικό προϊόν. Ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συλλόγου θεωρεί ότι το μέλλον βρίσκεται στην προσήλωση στο ΠΟΠ Σαντορίνη και την ανάδειξη του Ασύρτικου με διαφορετικές εκφράσεις. Οι άλλες μορφές, όπως χύμα κρασιά ή ποικιλιακά εκτός ΠΟΠ, πρέπει να απασχολούν στο ελάχιστο τον παραγωγικό ιστό, υπογραμμίζει.
Τέλος, θέτει τρεις κατευθύνσεις: τη μείωση του ηλικιακού μέσου όρου των αμπελιών με αναδιαρθρώσεις, τη θωράκιση του αμπελώνα απέναντι στο κλιματικό στρες και την προσέλκυση νέων αμπελουργών με όραμα. Η Σαντορίνη είναι μοναδικό αμπελοτόπι και πρέπει να παραμείνει ένα βήμα μπροστά από τα υπόλοιπα Ασύρτικα της Ελλάδας, καταλήγει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ