Πορεία στην Αθήνα για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Έμφυλης Βίας: Οι απουσίες των θυμάτων θυμίζουν τη σκληρή πραγματικότητα

Πορεία στην Αθήνα για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Έμφυλης Βίας: Οι απουσίες των θυμάτων θυμίζουν τη σκληρή πραγματικότητα

Διαδηλωτές στην Αθήνα ενώνουν φωνές για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στην Παγκόσμια Ημέρα. Σήμερα, στην Αθήνα, πλήθος κόσμου κατέβηκε στους δρόμους για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, αναδεικνύοντας τις σκληρές συνθήκες που βιώνουν πολλές γυναίκες στην καθημερινότητά τους. Οι πρώτοι μήνες του 2025 είδαν την αστυνομία να διαχειρίζεται περισσότερες από 19.000 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, με καθημερινά 47 κατά μέσο όρο συλλήψεις. Αυτή η στατιστική υπενθυμίζει ότι πίσω από τους αριθμούς κρύβονται αληθινές ιστορίες ανθρώπινου πόνου που ζητούν βοήθεια.

Η συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν φεμινιστικές οργανώσεις, σωματεία και φοιτητές, ξεκίνησε στην πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκε προς τη Βουλή, με καταληκτικό σημείο τα Προπύλαια. Κατά τη διάρκεια της πορείας, η κραυγή Δεν είμαστε όλες, λείπουν οι δολοφονημένες αντήχησε, θυμίζοντας τις γυναίκες που έπεσαν θύματα γυναικοκτονιών στη χώρα.

Η ατμόσφαιρα φορτισμένη από συνθήματα που κατήγγειλαν την κρατική αδιαφορία και τη συστημική βία, συμπλήρωσε την αναγκαιότητα ενός συνεχούς αγώνα ενάντια στην πατριαρχία και τις έμφυλες ανισότητες. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης τόνισαν ότι η 25η Νοεμβρίου δεν είναι απλώς μια ημέρα μνήμης, αλλά μια ευκαιρία για δράση και αντίσταση.

Οι διαδηλωτές επισημαίνουν ότι η έμφυλη βία συνδέεται άμεσα με τις ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, καταδεικνύοντας τον αντίκτυπο του καπιταλισμού σε κρίση, που γεννά όχι μόνο βία αλλά και φτώχεια και ρατσισμό. Η υποβάθμιση των κοινωνικών δομών και η αδυναμία προστασίας των θυμάτων καθιστούν την κατάσταση ακόμα πιο κρίσιμη.

Η πορεία ολοκληρώθηκε ειρηνικά, όμως η στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας στην πρόληψη της βίας παραμένει μια επιτακτική ανάγκη. Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Δημήτριος Μάλλιος, τόνισε τη δέσμευση της αστυνομίας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, αναγνωρίζοντας την ανθρώπινη διάσταση πίσω από τα στατιστικά.

Η κοινότητα αναγνωρίζει ότι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι μια συλλογική ευθύνη που απαιτεί σταθερή προσπάθεια και συνεργασία μεταξύ των φορέων.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play