Δημοσιεύθηκε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» η απόφαση για την «Έγκριση προκήρυξης ειδικευμένων Ιατρών κλάδου ΕΣΥ», με την οποία εγκρίνεται η πλήρωση 155 μόνιμων θέσεων ιατρών διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων. Η νέα απόφαση αφορά την ενίσχυση και τη σταθερή στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων και στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.
Πρόκειται για την 5η κατά σειρά προκήρυξη που περιλαμβάνει θέσεις για την ΠΦΥ μέσα σε μόλις ένα έτος, από τον Νοέμβριο του 2025 έως τον Νοέμβριο του 2026.
Από το σύνολο των 155 θέσεων, οι 143 είναι επαναπροκήρυξη άγονων θέσεων από προηγούμενες διαδικασίες του 2026, κάτι που δείχνει τη δέσμευση του υπουργείου να εξαντλεί κάθε περιθώριο μέχρι την πλήρη κάλυψή τους. Παράλληλα, 12 θέσεις προέρχονται από το υπόλοιπο της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) του 2026.
Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι 27 από τις επαναπροκηρυσσόμενες θέσεις αφορούν απομονωμένα και ακριτικά νησιά, τα οποία ενισχύονται από τη δωρεά του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «STELIOS PHILANTHROPIC FOUNDATION» (Ίδρυμα Χατζηϊωάννου). Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας στη νησιωτική Ελλάδα, προβλέπεται επιπλέον μηνιαίο επιμίσθιο 1.500 ευρώ, για 12 μήνες τον χρόνο, στο υγειονομικό προσωπικό που θα στελεχώσει τις συγκεκριμένες 27 δομές.
Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας esydoctors (esydoctors.moh.gov.gr) από τη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2026 και ώρα 12:00 έως τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2026 και ώρα 12:00, οπότε και θα λήξει η διαδικασία. Οι ενδιαφερόμενοι ιατροί καλούνται να υποβάλουν την αίτησή τους μέσα στην προθεσμία, επισυνάπτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
«Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθειά μας για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης.
Όπως ανέφερε, προτεραιότητα αποτελεί η στελέχωση των δομών υγείας στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη δυσκολίες στην κάλυψη ορισμένων θέσεων και γι’ αυτό επιμένουμε, επαναπροκηρύσσοντας τις άγονες θέσεις και παρέχοντας πρόσθετα κίνητρα. Στόχος μας είναι κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από το πού κατοικεί, να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε:
«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλάζει με πράξεις, όχι με λόγια. Από τον Νοέμβριο του 2025 έως σήμερα, προχωράμε στην 5η κατά σειρά προκήρυξη που περιλαμβάνει δομές της ΠΦΥ. Επαναπροκηρύσσουμε ξανά και ξανά κάθε άγονη θέση, εξαντλώντας κάθε περιθώριο μέχρι να πετύχουμε την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Με τις 155 νέες θέσεις δυναμώνουμε περαιτέρω τα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, ενώ παράλληλα αξιοποιούμε τη σημαντική συνέργεια με το Ίδρυμα Χατζηϊωάννου για την ουσιαστική οικονομική ενίσχυση των γιατρών μας στα ακριτικά νησιά. Δεν μένουμε στις διαπιστώσεις, δίνουμε βιώσιμες λύσεις στα χρόνια προβλήματα στελέχωσης, χτίζοντας ένα ισχυρό, προσβάσιμο και ποιοτικό ΕΣΥ για κάθε πολίτη. Συνεχίζουμε σταθερά, με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα.»
![]()
