Απειλές για βόμβες στις πτήσεις στην Ευρώπη: τι γνωρίζουμε για το νέο κύμα

Απειλές για βόμβες στις πτήσεις στην Ευρώπη: τι γνωρίζουμε για το νέο κύμα

Απειλές για βόμβες δέχθηκαν σήμερα αεροπορικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη, για τρίτη μέρα αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα ορισμένες πτήσεις να κάνουν αναγκαστικές προσγειώσεις και άλλες να συνοδεύονται από μαχητικά αεροσκάφη.

Καμία από τις απειλές δεν αποδείχθηκε αληθινή.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τα περιστατικά, ενώ οι αρχές δεν έχουν αποδώσει την ευθύνη κάπου.

Απειλές για βόμβες δεν είναι κάτι καινούργιο για τις αεροπορικές εταιρείες, όμως ειδικοί στην ασφάλεια των αερομεταφορών σημειώνουν ότι ο φανερός συντονισμός και ο συγχρονισμός αυτών των απειλών είναι ασυνήθιστοι.

Ακολουθεί μια ανάλυση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες και οι επιβάτες.

Πώς γίνονται συνήθως οι απειλές για βόμβες;

Οι απειλές για βόμβες σε αεροσκάφη φτάνουν συχνά σε αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια ή αρχές μέσω ανώνυμων email ή τηλεφωνημάτων, στα οποία αναφέρεται ότι υπάρχει εκρηκτικός μηχανισμός μέσα στο αεροσκάφος.

Οι αρχές δεν αποκαλύπτουν πάντα με ποιον τρόπο μεταδίδονται οι απειλές, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενθαρρύνει μιμητές και να δυσκολέψει τις έρευνες.

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου της Πράγας δήλωσε σήμερα στο CNN ότι έλαβαν απειλή μέσω ανώνυμου email που απευθυνόταν στο αεροδρόμιο, ενώ η τσεχική αστυνομία ανέφερε ότι παρόμοια μηνύματα στάλθηκαν και σε άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Ο Έρικ Σούτεν, επικεφαλής της ομάδας ασφάλειας αερομεταφορών Dyami, είπε στο Reuters ότι το τμήμα ασφαλείας μιας αεροπορικής εταιρείας εξετάζει πρώτα την αναφορά βάσει λίστας ελέγχου. Στη συνέχεια ειδοποιεί τις αρχές, οι οποίες μπορεί να απογειώσουν μαχητικά αεροσκάφη ή να κατευθύνουν το αεροπλάνο σε συγκεκριμένο αεροδρόμιο για ενδελεχή έλεγχο.

Ποιός είναι ο κίνδυνος;

Η συντριπτική πλειονότητα των απειλών για βόμβες αποδεικνύεται ψευδής συναγερμός, αν και κάθε απειλή πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πραγματική μέχρι να ερευνηθεί.

Δεν βρέθηκε κανένας εκρηκτικός μηχανισμός στα αεροσκάφη που δέχθηκαν απειλές αυτή την εβδομάδα, ωστόσο κάθε αεροπορική εταιρεία οφείλει να αξιολογεί αν μια απειλή είναι βάσιμη και να ενεργεί ανάλογα.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τα περιστατικά αυτής της εβδομάδας «κακόβουλες φάρσες» και δήλωσε ότι η χώρα διαθέτει «ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα ασφάλειας αερομεταφορών στον κόσμο».

Ποιός μπορεί να κρύβεται από πίσω από τις απειλές αυτές;

Κανείς δεν γνωρίζει.

Ο Ρις Τζόνες, από την εταιρεία Osprey Flight Solutions, τόνισε ότι οι απειλές για βόμβες μπορεί να εκπορεύονται από ένα ευρύ φάσμα κινήτρων, όπως πολιτικές διαμαρτυρίες, εκστρατείες ακτιβιστών, εγκληματική δραστηριότητα, ομάδες στο διαδίκτυο ή υβριδικές επιχειρήσεις που συνδέονται με κράτη.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν δημόσια γνωστά στοιχεία που να συνδέουν τα περιστατικά αυτής της εβδομάδας με κάποιο συγκεκριμένο κράτος ή οργάνωση.

Ποιές είναι οι επιπτώσεις για τις αεροπορικές εταιρείες;

Ακόμα και ένας ψευδής συναγερμός μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία των αεροπορικών εταιρειών, με εκτροπές αεροσκαφών και εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας να προκαλούν καθυστερήσεις στους επιβάτες.

Οι αερομεταφορείς συνήθως επιβαρύνονται με πρόσθετα έξοδα, όπως καύσιμα, νέες κρατήσεις επιβατών, διαταραχή στο πρόγραμμα του πληρώματος και εκτροπές αεροσκαφών.

Ο Σούτεν είπε ότι ένας σαρωτικός έλεγχος σημαίνει αποβίβαση επιβατών και εκφόρτωση αποσκευών, έρευνα του αεροσκάφους και νέα επιβίβαση των επιβατών και εκ νέου φόρτωση αποσκευών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερωρίες πληρωμάτων, απώλεια ανταποκρίσεων πτήσεων και ακυρώσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Air France-KLM, Μπεν Σμιθ, δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει ξαναδεί απειλές να έρχονται με τόσο συντονισμένο τρόπο.

«Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα έχει ελάχιστο ή καθόλου αντίκτυπο στη λειτουργία μας», δήλωσε σε δημοσιογράφους. «Επομένως, δεν έχουμε σήμερα κανένα αίτημα από τις κυβερνήσεις μας να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τέτοιου είδους καταστάσεις».

ΓΣ

Loading

Play