Ο Γιάνης Βαρουφάκης, Γραμματέας του ΜέΡΑ25, απηύθυνε την παραίνεση «να φτιάξουμε ένα νέο σύστημα για τους πολλούς» κατά την τοποθέτησή του στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνεται από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.
Με αφορμή το πόρισμα του ΕΜΠ για το δυστύχημα των Τεμπών, ο Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε στα αίτια του δυστυχήματος και όχι στην κακοφωνία της μίας ή της άλλης πλευράς», επισημαίνοντας τις διαχρονικές αδυναμίες που καταγράφονται στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών.
Ο ίδιος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης «ήταν ξεκάθαρο τί παίχτηκε στις πλάτες του ελληνικού λαού» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάνοντας λόγο για συνθηκολόγηση του πολιτικού συστήματος, που σε μακροχρόνιο πλαίσιο οδήγησε και στο πολύνεκρο δυστύχημα. Όπως εξήγησε, ο ΟΣΕ έσπασε σε δύο κομμάτια: το ένα το πήρε μία πτωχευμένη Ιταλική εταιρεία και το άλλο έμεινε στο ελληνικό δημόσιο.
Αναφερόμενος στα περιθώρια συνεργασίας στον χώρο της Αριστεράς, ο Βαρουφάκης τόνισε τις προσπάθειες που έχει κάνει διαχρονικά, μιλώντας για την ανάγκη μίας πρότερης συνεννόησης και σε επίπεδο προτάσεων. Τέλος, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, καθώς και στα ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ