Σ. Ζαχαράκη: Κοινός αγώνας κατά της βίας στους ανηλίκους

Σ. Ζαχαράκη: Κοινός αγώνας κατά της βίας στους ανηλίκους

Τα παιδιά μας μεγαλώνουν σ’ έναν πολύ διαφορετικό κόσμο, σ’ έναν ψηφιακό κόσμο που εκτίθενται καθημερινά σε πολλές και διαφορετικές μορφές βίας. Καλούμαστε, λοιπόν, γονείς, εκπαιδευτικοί, παιδιά και Πολιτεία σε μια κοινή μάχη, προκειμένου να σπάσουμε την κουλτούρα της βίας, η οποία γίνεται συχνά αποδεκτή από παιδιά και εφήβους ως κανονικότητα.

Λαμβάνοντας τον λόγο, η κ. Ζαχαράκη επεσήμανε ότι η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα σχολεία δεν ξεκινά τώρα. Υπάρχει ήδη ένα σημαντικό πλαίσιο, όπως ο νόμος «Σπάσε τη σιωπή» και η πλατφόρμα «stopbullying», που ενισχύεται με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική.

«Είναι ώρα να δούμε την τιμωρία ως ευκαιρία – να γίνει το λάθος αφορμή για αλλαγή και προσωπική εξέλιξη», τόνισε η κ. Ζαχαράκη και πρόσθεσε ότι προχωράμε συντονισμένα σε κοινές δράσεις, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αύξηση του αριθμού των συμβούλων εκπαίδευσης και των ψυχολόγων, και εισάγουμε τον θεσμό της διαμεσολάβησης παιδιού προς παιδί.

Ειδικότερα, τα μέτρα για τη Βία και την Παραβατικότητα των Ανηλίκων 2025-2030 που θα υλοποιηθούν από το υπουργείο Παιδείας περιλαμβάνουν την αποβολή εντός σχολείου, όπου το παιδί θα παρακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, και την υιοθέτηση μοντέλου κοινωνικής εργασίας, που θα επιτρέπει στους μαθητές να συμμετάσχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Ακόμη, θα υπάρξει ενσωμάτωση πρακτικής διαμεσολάβησης μεταξύ μαθητών και αύξηση του αριθμού ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία.

Η καθιέρωση της 11ης Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού έχει ως στόχο τη συνεκπαίδευση και ευαισθητοποίηση γονέων, εκπαιδευτικών και παιδιών, και θα υπάρξει εκδήλωση στα σχολεία για τον σχολικό εκφοβισμό.

Loading

Play