Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί έναν σίγουρο και δοκιμασμένο δρόμο προς ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον. Σημαντικοί επιστήμονες, σεφ, επιχειρηματίες, πολιτικοί και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, ανέδειξαν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της μεσογειακής διατροφής στο συνέδριο “Tomorrow Tastes Mediterranean 2025” που πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία.
Στις 13 και 14 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα τονίστηκε η σημασία της μεσογειακής διατροφής για την υγεία και την βιωσιμότητα, ενώ το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Κέντρο Μεσογειακής Διατροφής Torribera, που είναι πρωτοβουλία του Culinary Institute of America και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.
Η επιστήμη ανέδειξε τη συμβολή της μεσογειακής διατροφής στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων και τη συνολική υγεία, εστιάζοντας επίσης στις πολιτικές και αγροδιατροφικές προεκτάσεις της. Ως εκ τούτου, ο ρόλος του μεσογειακού μοντέλου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων είναι καθοριστικός για το μέλλον.
Ο Γενικός Διευθυντής στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, τόνισε ότι «η προώθηση της Μεσογειακής διατροφής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία της υγείας των καταναλωτών και την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων». Προσέθεσε ότι «βιώσιμες και καλές πρακτικές υπάρχουν» και ότι η προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής σε ένα αντίστοιχο μοντέλο απαιτεί μέτρα και πολιτικές.
«Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούμε, τρώμε και ζούμε. Ο μετασχηματισμός είναι πλέον απολύτως αναγκαίος», δήλωσαν οι ομιλητές, επισημαίνοντας τη σημασία της φυτικής διατροφής ως κεντρικού στοιχείου του μεσογειακού προτύπου, με στόχο την ισορροπία ανάμεσα στην παράδοση και την καινοτομία.
Ο Ramón Estruch, Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «μάθαμε για τη μεσογειακή διατροφή και τη μαγειρική, αλλά μιλήσαμε και για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους». Το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στη Βαρκελώνη στις 19-20 Οκτωβρίου 2026.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια με γευσιγνωσίες ελαιολάδου, παρουσίαση δημητριακών ολικής άλεσης και μαγειρικές επιδείξεις από διεθνείς σεφ. Το Φεστιβάλ Μεσογειακής Γεύσης ολοκλήρωσε το διήμερο, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας με τη γαστρονομία της περιοχής.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν παραγωγοί, σεφ και εκπαιδευτικοί φορείς, ενώ παράλληλες δράσεις ανέδειξαν τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα του συνεδρίου.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ