Συντηρούν τον ναό του Αγίου Θεράποντα στη Μυτιλήνη

Συντηρούν τον ναό του Αγίου Θεράποντα στη Μυτιλήνη

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες αντικατάστασης του ψευδαργύρου με τον οποίο είναι καλυμμένοι ο μεγάλος κεντρικός τρούλος και οι τέσσερις τρουλίσκοι της οροφής του Ναού του Αγίου Θεράποντα, του ναού σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης.

Οι εργασίες στο υπερεκατοντάχρονο μνημείο πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του μεγάλου έργου συντήρησής του από το υπουργείο Πολιτισμού, με συνολικό κόστος που ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Αυτές οι δύσκολες εργασίες πραγματοποιούνται από εξειδικευμένα συνεργεία από τη Θεσσαλονίκη με την εποπτεία κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι εργασίες στον τρούλο και στους τρουλίσκους του Αγίου Θεράποντα έχουν τραβήξει την προσοχή κατοίκων και επισκεπτών, καθώς ολοκληρώνουν μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 1989 από τον π. Αθανάσιο Γιουσμά, πρωτοπρεσβύτερο του ναού.

Η ανέγερση του ναού ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα και χαρακτηρίζεται από γοτθικά μορφολογικά χαρακτηριστικά, ενώ ο εξωτερικός διάκοσμος έχει δημιουργηθεί από τον ζωγράφο και γλύπτη Νικόλαο Κεσανλή.

Το σημαντικότερο κειμήλιο που φυλάσσεται στο Ναό είναι η εικόνα του Αγίου Θεράποντος, χρονολογημένη στο έτος 1651.

Loading

Play