Βουλή: Εγκρίθηκε η αντικατάτασταση των μελών της ΑΔΑΕ – Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, συμπληρώθηκε η – κατά την συνταγματική επιταγή – πλειοψηφία των (3/5) της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και εγκρίθηκε η πρόταση για τον διορισμό των νέων μελών της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών

Η θητεία των μελών της ΑΔΑΕ, τα οποία αντικαταστάθηκαν πλέον, είχε λήξει πριν από ένα χρόνο.

propoli

Εξελέγησαν οι προτεινόμενοι για τις θέσεις του αντιπροέδρου της ΑΔΑΕ, Γεώργιος Μπακάλης, που σήμερα είναι τακτικό μέλος της Αρχής, ως αναπληρωτής αντιπρόεδρος ο κ. Αθανάσιος Παλιάτσος (υπάλληλος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών) και ως τακτικά μέλη οι καθηγητές Κωνσταντίνος Οικονόμου και Δημοσθένης Δημακόπουλος. Ως αναπληρωματικά μέλη ορίζονται οι καθηγητές Σταύρος Κωστόπουλος, Νικόλαος Μυριδάκης και Χαράλαμπος Τσιλιώτης.

Υπέρ των προτεινομένων προσώπων της προτάσεως του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, τάχθηκαν συνολικά 16 από τα 27 μέλη της ΔτΠ από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ (14 μέλη) και της Ελληνικής Λύσης (2 μέλη). Καταψήφισαν συνολικά 8 βουλευτές από τις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας. Με το «παρών» τάχθηκε οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ.

Από την συνεδρίαση απουσίασε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου που νοσεί από covid, και είχε αποστείλει επιστολή με την οποία εξέφρασε την διαφωνία της επί της διαδικασίας διορισμού που ακολουθήθηκε.

Κατά την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων – η οποία προηγουμένως είχε εγκρίνει την τοποθέτηση των νέων μελών του ΕΣΡ – οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης ζήτησαν την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης για την αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά περί συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών. Σύμφωνα με τις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση έχει ως στόχο να αλλάξει τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής με μια fast track διαδικασία ώστε να μην πραγματοποιηθεί αύριο η συνεδρίαση και να μην επιβληθεί πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ της κατά της ΕΥΠ λόγω άρνησης συνεργασίας στη διερεύνηση του σκανδάλου παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγω για «μεθόδευση» εκ μέρους της κυβέρνησης και για «προσπάθεια συσκότισης» της υπόθεσης των υποκλοπών. Μάλιστα απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ είπε πως «Θέλετε να δέσετε τα χέρια του επικεφαλής της, Χρήστου Ράμμου, τον εξωθείτε σε παραίτηση».

Ο πρόεδρος της Βουλής, απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο τους ισχυρισμούς περί επίσπευσης της διαδικασίας αντικατάστασης των μελών της ΑΔΑΕ λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία συσχέτιση της ροής αυτής της υποθέσεως που χρονίζει από Μάρτιο 22, ενώ τα όσα αφορούν την ΑΔΑΕ τα πληροφορήθηκε από τα πρακτικά. Εξήγησε επίσης πως η ανακοίνωση για την σημερινή συνεδρίαση έγινε την προηγούμενη Πέμπτη και δεν έχει να κάνει με καμία συνεδρίαση της ΑΔΑΕ, ενώ προσέθεσε πως η πρόσκληση για την επίμαχη συνεδρίαση είναι προγενέστερη και εστάλη την περασμένη Παρασκευή.

Δείτε επίσηςΑποστολή στον Βόλο: Σε οριακό σημείο σπίτια άνωθεν του περιφερειακού – «Εξαφανίστηκε» ο δρόμος μπροστά από τις αυλές (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading