Το ΙΚΠΙ δίνει διευκρινίσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη συμμετοχή της γιατρού που συνδέεται με ιατρείο στο Κολωνάκι στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Health Travel International Conference. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η επιλογή των ομιλητών έγινε από την Οργανωτική Επιτροπή, η οποία δεν μπορούσε να γνωρίζει τυχόν παράνομες ιατρικές πράξεις.
Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθυντής του ΙΚΠΙ, Γιάννης Τούντας, σημειώνεται ότι το συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον Μάιο του 2023.
«Με αφορμή ανυπόστατες αναφορές σχετικά με τη συμμετοχή προσώπων ή φορέων στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ταξιδιωτικού Τουρισμού, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, χωρίς φυσική παρουσία, στις 4 και 5 Μαΐου 2023, το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής διευκρινίζει τα ακόλουθα», αναφέρει το ΙΚΠΙ.
Όπως αναφέρει, επρόκειτο για διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Τουρισμού και της Περιφέρειας Αττικής. Μεταξύ των συμμετεχόντων υπήρχαν διεθνούς κύρους επιστήμονες, καθώς και στελέχη και εκπρόσωποι διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών. Οι ομιλητές επελέγησαν ύστερα από προτάσεις των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής.
Η Οργανωτική Επιτροπή είχε την αποκλειστική ευθύνη για την κατάρτιση του προγράμματος και την επιλογή των ομιλητών, αναφέρει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν αρμόδια ούτε μπορούσε να ελέγξει την αξιοπιστία των βιογραφικών κάθε ομιλητή ή να γνωρίζει τυχόν παράνομες ιατρικές πράξεις.
Το ΙΚΠΙ υπογραμμίζει επίσης ότι οι προσκεκλημένοι ομιλητές, όσοι απηύθυναν χαιρετισμό εκπροσωπώντας τους φορείς που έδωσαν την αιγίδα, αλλά και οι φορείς που έθεσαν το συνέδριο υπό την αιγίδα τους, δεν συμμετείχαν στη διαμόρφωση του προγράμματος ούτε στην επιλογή των υπόλοιπων συμμετεχόντων.
«Το ΙΚΠΙ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ακριβή και υπεύθυνη ενημέρωση και προβαίνει στην παρούσα διευκρίνιση προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων και αυθαίρετων συσχετισμών», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
![]()
