Ο Δήμος Αθηναίων έχει ξεκινήσει την κατεδάφιση τουλάχιστον 70 επικίνδυνων κτισμάτων σε 21 περιοχές της πόλης. Πολλά από αυτά τα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί ως επικινδύνως ετοιμόρροπα, και νέα κτίσματα προστίθενται συνεχώς στη σχετική λίστα μετά από αυτοψίες των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου.
Ο προϋπολογισμός για το έργο ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ και προέρχεται από πόρους του δήμου, με στόχο τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου και πάρκων στις περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις.
«Σπάμε έναν κύκλο αδιαφορίας δεκαετιών. Δεν μένουμε απαθείς απέναντι στον κίνδυνο. Κατεδαφίζουμε επικίνδυνα κτίρια για να χτίσουμε μία καθημερινότητα πιο ασφαλή, ένα καλύτερο αύριο για όλους», δήλωσε ο δήμαρχος Χάρης Δούκας.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Υποδομών, Ανδρέας Γραμματικογιάννης, υπογράμμισε ότι το αίτημα για τις κατεδαφίσεις εκκρεμεί εδώ και 45 χρόνια και επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά.
Ο δήμος θα παρέμβει όταν ο κίνδυνος παραμένει και οι ιδιοκτήτες δεν ανταποκρίνονται. Η διαδικασία ακολουθεί τις προβλέψεις της νομοθεσίας και οι κατεδαφίσεις εκτελούνται με προσοχή, ώστε να αποφεύγονται οι κραδασμοί σε γειτονικά κτίρια.
Η αξιολόγηση των κτισμάτων γίνεται από ειδική επιτροπή του δήμου, η οποία κρίνει εάν ένα κτίριο είναι επικινδύνως ετοιμόρροπο ή όχι. Εάν οι ιδιοκτήτες δεν προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ο δήμος αναλαμβάνει τη διαδικασία.
Τα κτίρια που κατεδαφίζονται δεν έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα από το υπουργείο Πολιτισμού και οι κατεδαφίσεις αφορούν περιοχές όπως Κολωνός, Κεραμεικός, Πλάκα, Πατήσια, Βοτανικός και πολλές άλλες.
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ/STR
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ