11η Σεπτεμβρίου: οι ΗΠΑ τιμούν τα θύματα 25 χρόνια μετά με το βλέμμα στη νέα γενιά

11η Σεπτεμβρίου: οι ΗΠΑ τιμούν τα θύματα 25 χρόνια μετά με το βλέμμα στη νέα γενιά

Είκοσι πέντε χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι ΗΠΑ τιμούν σήμερα τη μνήμη των θυμάτων, προσπαθώντας να κρατήσουν ζωντανή την ιστορία του εθνικού αυτού τραύματος. Την ίδια ώρα, το βάρος πέφτει ολοένα και περισσότερο στη νέα γενιά, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Αμερικανών που δεν έζησαν τα γεγονότα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί σε τελετή στο Πεντάγωνο και όχι στη Νέα Υόρκη, όπου οι επιθέσεις της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου προκάλεσαν τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τους συνολικά 2.977 νεκρούς εκείνης της ημέρας. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος απέφυγε να επισκεφθεί το Ground Zero επειδή δεν επιτρέπεται να εκφωνήσει ομιλία εκεί, καθώς τον λόγο παίρνουν μόνο οι οικογένειες των θυμάτων στην τελετή. Ο ίδιος απάντησε ότι η εφημερίδα «επινόησε» αυτή τη δικαιολογία.

Στο Μανχάταν θα δώσουν το «παρών» ο αντιπρόεδρος Τζ.Ντ. Βανς και οι τέσσερις εν ζωή πρώην πρόεδροι: οι Δημοκρατικοί Τζο Μπάιντεν, Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον, καθώς και ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Ου. Μπους, επί προεδρίας του οποίου έγιναν οι επιθέσεις.

Πλέον, στις ΗΠΑ υπάρχουν «σχεδόν 100 εκατομμύρια Αμερικανοί που δεν είχαν ακόμη γεννηθεί ή ήταν πολύ μικροί για να θυμούνται» τα γεγονότα, όπως είπε η Μπεθ Χίλμαν, πρόεδρος του Μουσείου-Μνημείου της 11ης Σεπτεμβρίου.

Loading

Play