Δύο στοιχεία της φύσης, η θάλασσα και ο αέρας, συνδυάζονται στην έκθεση «Του Αιθέρα και της Θάλασσας», με έργα της γλύπτριας Βένιας Δημητρακοπούλου, που φιλοξενείται στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 31 Ιουλίου έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2026 και συνδιοργανώνεται από τα ΓΑΚ/Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας και την Kourd Gallery, υπό την επιμέλεια της Ελένης Βαροπούλου.
Στα νέα έργα της διεθνώς αναγνωρισμένης γλύπτριας, υβριδικές μορφές και θραύσματα πλασμάτων αναδύονται από το μάρμαρο, δημιουργώντας μια μοναδική σύνθεση που συνδυάζει τη θάλασσα και τον ουρανό. Παράλληλα, τα έργα «Ωκεάνιους Αιθέρες» με σινική μελάνη σε χαρτί, αποτυπώνουν τη ροή και τη μετάβαση ανάμεσα στα δύο στοιχεία.
Η έκθεση εξερευνά θεμελιώδη δίπολα του κόσμου, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη επιθυμία να προσεγγίσει και να ερμηνεύσει τις αντίθετες καταστάσεις. Η Δημητρακοπούλου αναφέρει ότι τα έργα της πραγματεύονται περάσματα ανάμεσα σε βαρύ και ελαφρύ, υδάτινο και εναέριο, και ορατό και αόρατο.
Η Ύδρα, ως τόπος ιστορίας και αγώνα για την ελευθερία, προσφέρει ένα φυσικό πλαίσιο για την έκθεση, με την καλλιτέχνη να τονίζει τη σύνδεση των έργων της με τη μνήμη του τόπου. Η επιμελήτρια Ελένη Βαροπούλου προσθέτει ότι η έκθεση προτείνει την ιδέα της ανάδυσης, που διαπερνά τα έργα και την καλλιτεχνική διαδικασία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις 17 Ιουνίου, το έργο «Anadyomene», ένα νέο γλυπτό σε μέταλλο, έχει ήδη τοποθετηθεί στην είσοδο του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας, προαναγγέλλοντας την έκθεση.
![]()
