Μη χάσετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε στο 4ο Ερευνητικό Εργαστήριο «Λίνος Πολίτης» του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου (ΙΠΑ) του ΜΙΕΤ, αφιερωμένο στα αρχεία της Μάλτας και τη σημασία τους για την κατανόηση της ιστορίας της Μεσογείου. Η εκδήλωση, που θα λάβει χώρα την Τρίτη, 30 Ιουνίου, στις 18:00, στην έδρα του ΙΠΑ στην Αθήνα, διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Γιάννη Στογιαννίδη, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Η Δρ Δέσποινα Βλάμη, διευθύντρια Ερευνών στο Κέντρο Ερεύνης Μεσαιωνικού και Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, εξηγεί τη σπουδαιότητα των αρχείων της Μάλτας για την ελληνική ιστορία από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα. «Η γεωγραφική θέση της Μάλτας την καθιστά έναν από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς κόμβους του μεσογειακού εμπορίου και της ναυτιλίας», τονίζει, αναφερόμενη στην ιστορική πορεία του νησιού.
Η Μάλτα υπήρξε σημαντικός σταθμός για τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με βρετανικούς εμπορικούς οίκους, δημιουργώντας ένα πυκνό δίκτυο διασυνδέσεων που ένωνε την Οθωμανική Ανατολή με τη δυτική Ευρώπη. «Ευελπιστούμε ότι οι ανακοινώσεις στο Εργαστήριο θα φέρουν στο φως νέα στοιχεία για την ελληνική εμπορική κοινότητα του νησιού», προσθέτει η Δρ Βλάμη.
Οι συμμετοχές διακεκριμένων ομιλητών από τη Μάλτα και την Ελλάδα προσδίδουν στη συνάντηση διεθνή χαρακτήρα, ενθαρρύνοντας τον διάλογο γύρω από τις σύγχρονες αρχειακές μεθοδολογίες. Το Εργαστήριο «Λίνος Πολίτης» προάγει τη μελέτη και την επανερμηνεία της ελληνικής και μεσογειακής ιστορίας, προσκαλώντας ερευνητές και το ευρύτερο κοινό να ανακαλύψουν πτυχές της ναυτιλιακής και εμπορικής ιστορίας που διαμόρφωσαν το παρελθόν της Μεσογείου.
![]()

