Με νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για τη χρονιά 2026 – 2027, το Εθνικό Θέατρο ανοίγει έναν σκηνικό κόσμο με γλωσσική πολυμορφία και διακαλλιτεχνική πρωτοπορία, δίνοντας το στίγμα της φετινής του πορείας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επαναλήψεις παραστάσεων με ξεχωριστή δυναμική, φέρνει ξανά στο προσκήνιο μεγάλα έργα και κλασικές δραματουργίες, ενώ διευρύνει τις συμπράξεις με δημιουργούς και θέατρα του εξωτερικού, ενισχύοντας το διεθνές αποτύπωμα του θεάτρου μέσα από συστηματική εξωστρέφεια. Παράλληλα, καλλιεργεί συνεργασίες με σημαντικούς εγχώριους φορείς και στηρίζει το διερευνητικό θέατρο του σήμερα, τον σκηνικό πειραματισμό, τη σύγχρονη γραφή για το θέατρο, τη σκέψη, τη συνδιαλλαγή, την κοινωνική και εκπαιδευτική δράση μέσα από ένα ανανεωμένο και στοχευμένο δίκτυο εργαστηρίων και παράλληλων δράσεων, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της καλλιτεχνικής διευθύντριας Αργυρώς Χιώτη.
Οι νέες παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου περιλαμβάνουν το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε μετάφραση Έφης Γιαννοπούλου και σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη, με πρεμιέρα στις 20 Ιανουαρίου 2027, καθώς και την «Τρικυμία», έργο εμπνευσμένο από το ομώνυμο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε κείμενο – σκηνοθεσία Dmitry Krymov, με παγκόσμια πρεμιέρα στις 14 Απριλίου 2027, στην Κεντρική Σκηνή του Κτηρίου Τσίλλερ. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται ο «Δράκουλας» του Μπραμ Στόκερ, σε μετάφραση Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με δραματουργική επεξεργασία Κωνσταντίνου Ντέλλα και Δημοσθένη Παπαμάρκου και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ντέλλα, με πρεμιέρα στις 16 Δεκεμβρίου 2026, αλλά και η «Δεσποινίς Διευθυντής» των Κώστα Πρετεντέρη και Ασημάκη Γιαλαμά, σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου, με πρεμιέρα στις 17 Μαρτίου 2027, στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Κτηρίου Τσίλλερ.
Στη σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» – Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Rex παρουσιάζεται το έργο «Ρομπέν, η καρδιά του δάσους» του Δημήτρη Κουρούμπαλη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κουρούμπαλη και Φρόσως Κορρού, με πρεμιέρα στις 30 Οκτωβρίου 2026. Στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του Θεάτρου Rex ανεβαίνει το «Πολύ κακό για το τίποτα», βασισμένο στην ομώνυμη κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε απόδοση-διασκευή Έρις Κύργια και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, με πρεμιέρα στις 9 Δεκεμβρίου 2026, το «Μπανάλ. Μια μέρα που δεν έγινε τίποτα» της Χαράς Κότσαλη, με πρεμιέρα στις 8 Μαΐου 2027, και το «ΜάΜΑ» της Γλυκερίας Μπασδέκη, σε σκηνοθεσία Παυλίνας Μάρβιν, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, με πανελλήνια πρώτη πρεμιέρα στις 10 Μαρτίου 2027.
Στην Πειραματική Σκηνή του Θεάτρου Rex – Σκηνή «Κατίνα Παξινού» παρουσιάζονται την Α’ περίοδο το έργο «Μάκμπεθ: 16 καρέ τραβηγμένα από τον Πρόσπερο με κάμερα μιας χρήσης», με πρεμιέρα στις 5 Νοεμβρίου 2026, την Β’ περίοδο η «Κιβωτός», με πρεμιέρα στις 27 Ιανουαρίου 2027, και την Γ’ περίοδο η «Καρδιά Γ.» του Ευθύμη Φιλίππου, σε σκηνοθεσία Κωστή Γλύκαντζη, με πρεμιέρα στις 21 Απριλίου 2027.
Στο Θέατρο «Δίπυλον» παρουσιάζονται τα έργα «Ομόνοια – Μια μυθοπλασία», σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά – Πρόδρομου Τσινικόρη, με πρεμιέρα στις 22 Οκτωβρίου 2026, και «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, σε μετάφραση Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου και σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη, με πρεμιέρα στις 10 Φεβρουαρίου 2027.
Επαναλήψεις γίνονται στα έργα «Ιέροτελεστία» του Guillaume Poix, «Kontakthof» της Pina Bausch και «Βυσσινόκηπος» του Αντόν Τσέχωφ.
Συνεργασίες – συμπαραγωγές περιλαμβάνουν τη «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη και δραματουργία, μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, στην Κεντρική Σκηνή – Κτήριο Τσίλλερ, από 23 έως 25 Οκτωβρίου 2026. Το «Κοινοβούλιο της οργής», σε σύμπραξη με το Odéon Théâtre del’ Europe και το Théâtre National Wallonie-Bruxelles, σε σκηνοθεσία ελληνικής εκδοχής Βάσιας Ατταριάν – Μυρτούς Μακρίδη, παρουσιάζεται στο Θέατρο Rex – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» στις 3 και 4 Απριλίου 2027. Ο «Σταθμός Ω» του Γιώργου Χριστοδούλου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσικούρας (Τσικ), παρουσιάζεται σε Λύκεια της Αττικής από τον Δεκέμβριο.
Παράλληλες δράσεις είναι ο Προθάλαμος Δ – Διεπιστημονικοί Διακαλλιτεχνικοί Διάλογοι με κέντρο τη θεματική του μήνα, σε σχεδιασμό και επιμέλεια Νατάσας Τριανταφύλλη, από 1η Νοεμβρίου 2026 την πρώτη Κυριακή του μήνα στις 13.00. Ακολουθούν τα Σαλόνια γλώσσας – Γνωριμία με τη σύγχρονη θεατρική γραφή στην Αίθουσα Εκδηλώσεων, από 31 Ιανουαρίου 2027, και το Διεθνές Φεστιβάλ Νέων Θεατρικών Μέσων στο Θέατρο Rex – Σκηνή «Κατίνα Παξινού» και στο Θέατρο «Δίπυλον», από 15 έως 20 Δεκεμβρίου 2026.
Μικρό Εθνικό επανασυστήνεται για την καλλιτεχνική περίοδο 2026-2027 με ανανεωμένο προσανατολισμό και διευρυμένο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εργαστηρίων και κοινωνικών δράσεων για παιδιά, εφήβους, νέους, ενήλικες και διαφορετικές κοινότητες. Υπό την ευθύνη της διδακτόρισσας στην καλλιτεχνική εκπαίδευση και μουσικού Εύης Νάκου, διευρύνει τον ρόλο του ως χώρου καλλιτεχνικής δημιουργίας και μάθησης, ανοιχτού σε συναντήσεις και πειραματισμό, με τη δραστηριότητά του να αναπτύσσεται στους χώρους του Εθνικού Θεάτρου και στην πόλη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρώτης κρατικής σκηνής.
Online στο webradio.n-t.gr έχει ξεκινήσει για πρώτη φορά στην ιστορία του το Εθνικό Θέατρο, μεταφέροντας τη θεατρική εμπειρία… onair. Το διαδικτυακό Ραδιόφωνο της Πρώτης Σκηνής της χώρας λειτουργεί ως σύγχρονο κανάλι επικοινωνίας και ως χώρος πολυφωνίας και συμμετοχής, φέρνοντας το κοινό ακόμη πιο κοντά στην καρδιά της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Συμπράξεις – συνεργασίες αφορούν το Systema-Forthe Greek Performing Arts | Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου – Εθνικό Θέατρο – Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Livestreaming, τα Εργαστήρια καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης περιοχών της Αττικής με περιορισμένη πρόσβαση σε πολιτιστικές δράσεις, τις Παραστάσεις προσβασιμότητας για άτομα με κινητικές και αισθητηριακές αναπηρίες, τα Εργαστήρια για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε Δήμους της Νότιας Αττικής και την παράσταση παιδιών της ΕΛΕΠΑΠ στην παιδική παράσταση «Ρομπέν, η καρδιά του δάσους».
Δραματική Σχολή συνεχίζει το εκπαιδευτικό της έργο στη μεταβατική περίοδο έως την έναρξη λειτουργίας της Ανωτάτης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, αναπτύσσοντας και ενισχύοντας πρωτοβουλίες εξωστρέφειας και διευρύνοντας τους ορίζοντες της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα από διαύλους επικοινωνίας και ανταλλαγής με το διεθνές θεατρικό περιβάλλον.
Αναλυτικό πρόγραμμα, ακροάσεις, περισσότερες πληροφορίες: n-t.gr
* Η φωτογραφία είναι από την παράσταση «Μάκμπεθ: 16 καρέ τραβηγμένα από τον Πρόσπερο με κάμερα μιας χρήσης». Πηγή: Εθνικό Θέατρο.
![]()
