Διεθνείς ειδικοί αναγνωρίζουν νέα μορφή διαβήτη λόγω υποσιτισμού

Διεθνείς ειδικοί αναγνωρίζουν νέα μορφή διαβήτη λόγω υποσιτισμού

Ο υποσιτισμός ευνοεί την εμφάνιση μιας ξεχωριστής μορφής σακχαρώδους διαβήτη, η οποία δεν ανήκει στις ήδη κατηγοριοποιημένες, υποστηρίζουν διεθνείς ειδικοί σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε σήμερα. Η νέα αυτή μορφή αφορά κυρίως φτωχές χώρες και πλήττει νεαρούς ασθενείς, συχνά κάτω των τριάντα ετών.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα σακχαρώδους διαβήτη να αναγνωρίσει αυτήν την ιδιαίτερη μορφή της ασθένειας», δηλώνουν οι συντάκτες του άρθρου στην επιθεώρηση Lancet Global Health. Σύμφωνα με το άρθρο, υπήρξε συναίνεση στους κόλπους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη για αυτήν την αναγνώριση.

Οι δύο μεγάλες μορφές διαβήτη είναι ο τύπου 1, ή νεανικός διαβήτης, και ο τύπου 2. Ο πρώτος προέρχεται από έλλειψη ινσουλίνης και εμφανίζεται με οξύ τρόπο, ενώ ο δεύτερος συνήθως παρατηρείται σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και η ορμόνη αυτή εκκρίνεται κανονικά. Ωστόσο, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι μια μορφή διαβήτη δεν εμπίπτει σε αυτούς τους δύο τύπους, καθώς εμφανίζεται σε νεαρούς ασθενείς και είναι λιγότερο οξεία.

Οι ασθενείς με αυτήν τη μορφή διαβήτη είναι συνήθως άτομα που υποσιτίζονται ή έχουν κακή διατροφή και έχουν χαμηλό σωματικό βάρος. Είναι κυρίως άνθρωποι που πάσχουν από κακή διατροφή, με το βάρος τους να είναι μικρότερο από το φυσιολογικό.

«Υπολογίζεται ότι 25 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο προσβάλλονται από αυτόν τον διαβήτη», σημειώνουν οι συντάκτες.

Αυτή η άποψη δεν είναι νέα, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ήδη αναγνωρίσει έναν «σακχαρώδη διαβήτη που συνδέεται με τον υποσιτισμό» τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, αν και είχε ανακαλέσει αυτήν την κατηγοριοποίηση το 1999.

Πολλές μελέτες από χώρες όπως το Μπανγκλαντές, η Αιθιοπία και η Ινδία έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη αυτού του μηχανισμού. Προς το παρόν, οι διεργασίες του οργανισμού που προκαλούν αυτήν τη μορφή διαβήτη παραμένουν αβέβαιες.

Η μάχη κατά αυτού του διαβήτη απαιτεί τη διατήρηση και επίσπευση προγραμμάτων κατά της φτώχειας και της πείνας, «αυξάνοντας την πρόσβαση σε απλές, θρεπτικές και πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές», τονίζουν οι συντάκτες.

Loading

Play