Εξασφάλιση των ελληνικών μουσείων: Οι απόψεις ειδικών μετά την κλοπή στο Λούβρο

Εξασφάλιση των ελληνικών μουσείων: Οι απόψεις ειδικών μετά την κλοπή στο Λούβρο

Η θρασεία κινηματογραφική κλοπή των ιστορικών βασιλικών κοσμημάτων, αξίας 88 εκατομμυρίων ευρώ, από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, το πρωί της Κυριακής 19 Οκτωβρίου, θορύβησε τους υπευθύνους όλων των Μουσείων στον κόσμο, υπενθυμίζοντας πόσο ευάλωτη είναι η ασφάλειά τους και πόσο εκτεθειμένοι είναι οι κινητοί τους πολιτιστικοί θησαυροί ακόμη και στο φως της ημέρας.

Το ερώτημα “πόσο είναι ασφαλή τα μουσεία μας;” απασχολεί με ιδιαίτερη ένταση τους ειδικούς σε όλον τον κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα.

Αυτά τα ερωτήματα απηύθυνε το ΑΠΕ-ΜΠΕ στους επικεφαλής τριών από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία της Αθήνας. Οι διευθυντές από το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, αλλά και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) ανταποκρίθηκαν και κατέθεσαν την άποψή τους.

Η ενδελεχής καταγραφή και τεκμηρίωση όλων των τεχνέργων που βρίσκονται στα μουσεία της χώρας μας και στο εξωτερικό, αποτελούν τα πρώτα βήματα προστασίας των πολιτιστικών μας αγαθών.

Η γενική διευθύντρια του Βυζαντινού & Νομισματικού Μουσείου, Αικατερίνη Δελλαπόρτα, υπογράμμισε πως καίτοι τα ελληνικά μουσεία είναι κατά κανόνα ασφαλή κι ακολουθούν τα σχετικά πρωτόκολλα, πάντοτε χρειάζονται βελτιώσεις όσον αφορά το προσωπικό για τη φύλαξη και τα προσήκοντα τεχνολογικά μέσα για την αποτελεσματική προστασία τους.

Η ανάγκη πρόσληψης φυλακτικού προσωπικού είναι επιτακτική και η αποτελεσματική φύλαξη δεν γίνεται με κάμερες, αλλά με επαγγελματίες και με την παρουσία τους σε χώρους και Μουσεία.

Loading

Play