Η άνοδος των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων: μια απειλή για τη δημόσια υγεία

Η άνοδος των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων: μια απειλή για τη δημόσια υγεία

Μια νέα σειρά τριών άρθρων που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet» εντοπίζει ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) εκτοπίζουν τα φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα και γεύματα, υποβαθμίζουν την ποιότητα της διατροφής και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών. Η εκτιμώμενη συμβολή των UPFs στις συνολικές αγορές τροφίμων των νοικοκυριών έχει τριπλασιαστεί στην Ισπανία και την Κίνα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Τα UPFs είναι εμπορικά προϊόντα κατασκευασμένα από φθηνά βιομηχανικά συστατικά, όπως υδρογονωμένα έλαια, καθώς και πρόσθετα τροφίμων, όπως χρωστικές και τεχνητά γλυκαντικά. Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε UPFs συνδέεται με υπερκατανάλωση τροφής και κακή διατροφική ποιότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία από εθνικές έρευνες, η εκτιμώμενη συμβολή των UPFs στις συνολικές αγορές τροφίμων των νοικοκυριών ή στην ημερήσια πρόσληψη έχει αυξηθεί (από 10% σε 23%) στο Μεξικό και τη Βραζιλία τις προηγούμενες τέσσερις δεκαετίες. Στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε ελαφρώς τα τελευταία είκοσι χρόνια, διατηρώντας επίπεδα άνω του 50%.

Επισημαίνεται ότι μια συστηματική ανασκόπηση 104 μακροχρόνιων μελετών εντόπισε ότι οι 92 από αυτές ανέφεραν αυξημένο κίνδυνο για μία ή περισσότερες χρόνιες ασθένειες, με σημαντικές συσχετίσεις για δώδεκα παθήσεις, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2. Οι συγγραφείς τονίζουν την ανάγκη για μελλοντική έρευνα όσον αφορά τη θρεπτική αξία διαφορετικών υποομάδων τροφίμων.

Το δεύτερο άρθρο περιγράφει την ανάγκη θέσπισης πολιτικών που θα ρυθμίζουν και θα μειώνουν την παραγωγή και κατανάλωση των UPFs, ώστε οι εταιρείες να λογοδοτούν για τον ρόλο τους στην προώθηση ανθυγιεινής διατροφής.

Τέλος, το τρίτο άρθρο σημειώνει ότι πολυεθνικές εταιρείες καθοδηγούν την άνοδο των UPFs, και ότι μια παγκόσμια υγειονομική απάντηση είναι επείγουσα και εφικτή. Με παγκόσμιες ετήσιες πωλήσεις 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τα UPFs αποτελούν τον πιο κερδοφόρο τομέα τροφίμων.

Σύνδεσμος για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις: www.thelancet.com/series-do/ultra-processed-food

Loading

Play