Η περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης στην πρώιμη παιδική ηλικία μειώνει τους καρδιοαγγειακούς κινδύνους στην ενηλικίωση

Η περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης στην πρώιμη παιδική ηλικία μειώνει τους καρδιοαγγειακούς κινδύνους στην ενηλικίωση

Η περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών καρδιακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής, της καρδιακής ανεπάρκειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 63.433 άτομα που γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου, και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα κατά τη διάρκεια της περιόδου που ίσχυε το δελτίο ζάχαρης από το 1953.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η μεγαλύτερη έκθεση σε περιορισμό ζάχαρης σχετίζεται με προοδευτικά χαμηλότερους καρδιαγγειακούς κινδύνους κατά την ενηλικίωση, κυρίως λόγω μειωμένου κινδύνου διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Όσοι είχαν περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης στα πρώτα χρόνια της ζωής τους παρουσίασαν σημαντικά μειωμένους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων, με τα καλύτερα αποτελέσματα να καταγράφονται για εκείνους των οποίων η πρόσληψη ζάχαρης περιορίστηκε από τη μήτρα έως περίπου την ηλικία των δύο ετών.

Διευκρινίζεται ότι η μελέτη είναι παρατήρησης και οι συγγραφείς αναγνωρίζουν περιορισμούς, όπως η έλλειψη λεπτομερών δεδομένων διατροφής. Ωστόσο, υπογραμμίζουν τη σημασία της μελέτης για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ της πρόσληψης ζάχαρης και των καρδιοαγγειακών αποτελεσμάτων.

Loading

Play