Ο Γεραπετρίτης περιμένει στην Αθήνα τον Σύρο ομόλογό του: Στρατηγική συνεργασία, ΑΟΖ και ελληνορθόδοξες κοινότητες

Ο Γεραπετρίτης περιμένει στην Αθήνα τον Σύρο ομόλογό του: Στρατηγική συνεργασία, ΑΟΖ και ελληνορθόδοξες κοινότητες

Η ελληνική διπλωματία αναγνωρίζει ότι η εμβάθυνση των τουρκο-συριακών σχέσεων δυσκολεύει την προσέγγιση της Αθήνας με τη Δαμασκό.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα έχει σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με τον Σύρο ομόλογό του, Ασάαντ αλ Σιμπάνι, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Αθήνας να ενισχύσει το διπλωματικό της αποτύπωμα σε μια περιοχή όπου η Άγκυρα διατηρεί στενές σχέσεις με την εγχώρια πολιτική ελίτ.

Παράλληλα, η συνάντηση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο γεωπολιτικού ανταγωνισμού και διπλωματικών κινήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, όπου Ελλάδα και Τουρκία μάχονται για να ενισχύσουν και να εδραιώσουν τη διπλωματική τους θέση σε κρίσιμες χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Συρία.

Η ελληνική διπλωματία αναγνωρίζει ότι η εμβάθυνση των τουρκο-συριακών σχέσεων δυσκολεύει την προσέγγιση της Αθήνας με τη Δαμασκό. Παρ’ όλα αυτά, στην ελληνική πρωτεύουσα θεωρούν ότι η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που μπορεί να προσφέρει λύσεις στη Συρία, η οποία βρίσκεται σε φάση πολιτικής μετάβασης.

Γι’ αυτό το λόγο η Ελλάδα επενδύει, μεταξύ άλλων, στον ρόλο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θεωρώντας ότι η Συρία διανύει μια κρίσιμη περίοδο πολιτικής μετάβασης και ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα έχει καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας.

Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Συρίας για πολιτική σταθερότητα και ειρήνη

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά επιδιώκει την προώθηση ενός συνεκτικού, συμπεριληπτικού και ειρηνικού μοντέλου διακυβέρνησης που θα λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα και τις ανησυχίες των μειονοτικών κοινοτήτων, οι οποίες μέχρι σήμερα διατηρούν επιφυλακτική ή αρνητική στάση απέναντι στη μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας.

Ένα βασικό σημείο που θα τεθεί στις συζητήσεις αφορά την επανάκτηση της εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και της ελληνορθόδοξης παροικίας , προκειμένου να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή.

Μάλιστα η ελληνική πλευρά σκοπεύει να τονίσει τον προνομιακό που διατηρεί  στις χριστιανικές μειονότητες που θα αποτελέσουν το «κλειδί» που ενδεχομένως θα ξεκλειδώσει την έξωθεν καλή μαρτυρία που επιδιώκει η μεταβατική κυβέρνηση στη Δαμασκό.

Παράλληλα, η Αθήνα εκτιμά θετικά τη πρόσφατη  επίσκεψη  του προέδρου της Συρίας, Αχμέντ αλ-Σάρα, στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, γεγονός που θεωρήθηκε πως θα επιφέρει σημαντικές θετικές εξελίξεις για τις ελληνορθόδοξες κοινότητες της περιοχής. 

Είναι γνωστό πως το τελευταίο διάστημα οι ελληνορθόδοξοι ναοί έχουν γίνει στόχος επιθέσεων, γεγονός που κινητοποιεί τον ελληνισμό και το ορθόδοξο πατριαρχείο να εντείνουν τις προσπάθειες προστασίας και στήριξης αυτών.

Ο ρόλος της Τουρκίας στη Συρία -Αμυντική συνεργασία και οικονομικές επενδύσεις

Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονείται πως η συγκεκριμένη συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο των πρόσφατων εξελίξεων στο πεδίο των τουρκο-συριακών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται σε φάση εμβάθυνσης. Αυτό φυσικά καταμαρτυρείται και από την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στη Δαμασκό στις αρχές Αυγούστου, όπως και από τις επισκέψεις των Σύρων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στην Τουρκία τις προηγούμενες μέρες όπου συζητήθηκε περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο γειτονικών χωρών.

Ως γνωστόν οι δύο χώρες αγωνίζονται να ενισχυθεί η συνεργασία τους ενάντια στους Κούρδους με κοινό στόχο «τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας της Συρίας» όπως την αντιλαμβάνονται  το σημερινό κέντρο εξουσίας στη Δαμασκό και η Αγκυρα . 

Παράλληλα, στον άξονα της συνεργασίας εντάσσεται και ο συντονισμός για την ανοικοδόμηση της Συρίας, με σημαντικές επενδύσεις από Τουρκία σε υποδομές, όπως η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Δαμασκού και η παροχή φυσικού αερίου μέσω αγωγού από την Τουρκία.

Ανησυχία στην Ελλάδα για την ενδεχόμενη οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία

Αυτές οι κινήσεις έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στην ελληνική πλευρά, που παρακολουθεί με προσοχή τις διμερείς επαφές, ιδιαίτερα ακόμη σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία — μια εξέλιξη που θα μπορούσε να ανατρέψει τις υφιστάμενες ισορροπίες, δημιουργώντας σοβαρές προκλήσεις για την Ελλάδα και κυρίως για την Κύπρο. 

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι δύο χώρες δεν βρίσκονται στο στάδιο υπογραφής άμεσης συμφωνίας, καθώς το θέμα θεωρείται ακόμα πρώιμο, αλλά παρακολουθείται στενά από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Loading

Play