«Όχι στο όνομα μας»: Υπάλληλοι της ΕΕ ξεμπροστιάζουν την απάθεια των «27» για το έγκλημα στη Γάζα

«Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι οι ηγέτες μας, οι οποίοι μιλούσαν τόσο έντονα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και περιέγραφαν την Ευρώπη ως φάρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν ξαφνικά τόσο σιωπηλοί για την κρίση που εκτυλίσσεται στη Γάζα»

Περισσότερα από 200 μέλη του προσωπικού θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ υπογράφουν επιστολή με την οποία εκφράζουν την «αυξανόμενη ανησυχία» τους για τα ανύπαρκτα αντανακλαστικά της Ένωσης στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις βασικές αξίες και αρχές των «27».

propoli

Η επιστολή – την οποία υπογράφουν 211 άτομα με την προσωπική τους ιδιότητα ως πολίτες – απευθύνεται σε τρεις κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ και ξεκινά καταδικάζοντας «με τον πιο έντονο τρόπο» τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Επικαλούμενοι την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου τον Ιανουάριο, η οποία υπέδειξε αξιόπιστο κίνδυνο για τους Παλαιστίνιους βάσει της σύμβασης για τη γενοκτονία, οι υπογράφοντες προειδοποιούν πως η «συνεχιζόμενη απάθεια της ΕΕ απέναντι στη δεινή θέση των Παλαιστινίων» ενέχει τον κίνδυνο να κανονικοποιηθεί μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπου η ωμή χρήση βίας – αντί για ένα σύστημα βασισμένο σε κανόνες – θα ρυθμίζει την ασφάλεια των κρατών, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική τους ανεξαρτησία.

«Ακριβώς για να αποτρέψουν μια τέτοια ζοφερή παγκόσμια τάξη, οι παππούδες μας, μάρτυρες της φρίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δημιούργησαν την Ευρώπη», αναφέρεται στην επιστολή. «Το να μείνουμε άπραγοι μπροστά σε μια τέτοια διάβρωση του διεθνούς κράτους δικαίου θα σήμαινε την αποτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου, όπως το είχαν οραματιστεί. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στο όνομά μας».

Ο Zeno Benetti, ένας από τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας, σημείωσε πως η επιστολή – που κοινοποιήθηκε αποκλειστικά στον Guardian – γράφτηκε από μια μικρή ομάδα υπαλλήλων.

«Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι οι ηγέτες μας, οι οποίοι μιλούσαν τόσο έντονα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και περιέγραφαν την Ευρώπη ως φάρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν ξαφνικά τόσο σιωπηλοί για την κρίση που εκτυλίσσεται στη Γάζα», είπε. «Είναι σαν να μας ζητήθηκε ξαφνικά να κλείσουμε τα μάτια στις αρχές μας και στις αξίες για τις οποίες υποτίθεται ότι εργαζόμαστε. Και για εμάς, αυτό δεν ήταν αποδεκτό».

Οι διοργανωτές ήλπιζαν να φτάσουν τις 100 υπογραφές – αριθμός που ξεπεράστηκε γρήγορα καθώς διαδόθηκε η επιστολή.

Με αυτή καλούν την ΕΕ να ζητήσει την άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας το αίτημα αυτό στη λίστα που περιλαμβάνει την επίσημη απαίτηση απελευθέρωσης όλων των ομήρων και τη διασφάλιση ότι τα κράτη μέλη θα σταματήσουν τις άμεσες και έμμεσες εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ.

Ο Benetti υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία δεν είχε σκοπό να είναι φιλοπαλαιστινιακή, ούτε να λάβει κομματική θέση για τη σύγκρουση. «Αντίθετα, υπογράψαμε επειδή πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει θέτει σε κίνδυνο αρχές του διεθνούς δικαίου που θεωρούμε θεμελιώδεις».

Η επιστολή αναμένεται να παραδοθεί σήμερα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και στη Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και στον Σαρλ Μισέλ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την πορεία περισσότερων από 100 υπαλλήλων της ΕΕ στις Βρυξέλλες για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Loading