Οκτώ παρεμβάσεις για το ιδιωτικό χρέος περιλαμβάνει η πρόταση νόμου που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ, με επίκεντρο την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις 120 δόσεις και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.
Την πρόταση θα παρουσιάσουν σήμερα, στις 13:00, ο Νίκος Ανδρουλάκης, η αρμόδια κοινοβουλευτική τομεάρχισσα Μιλένα Αποστολάκη και ο γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους και Προστασίας Δανειοληπτών, Δημήτρης Σπυράκος, σε συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στόχος είναι να διευκολυνθούν οι οφειλέτες και οι επιχειρήσεις και να περιοριστούν τα εμπόδια που δημιουργεί το συσσωρευμένο χρέος στην οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να μεταφέρει την αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία στις προγραμματικές προτάσεις.
Η πολιτική διάσταση του ιδιωτικού χρέους
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να αναδείξει το ιδιωτικό χρέος ως ζήτημα τόσο κοινωνικής δικαιοσύνης όσο και ανάπτυξης, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό πολιτών που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Στο ΠΑΣΟΚ αποδίδουν τη διόγκωσή του στην πολιτική επιλογή να αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κυρίως ως πρόβλημα των τραπεζικών ισολογισμών. Κατά την εκτίμηση στελεχών του κόμματος, η προσέγγιση αυτή ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και εντάθηκε κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη.
Προστασία κατοικίας και ρύθμιση 120 δόσεων
Η πρόταση προβλέπει πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης.
Παράλληλα, εισηγείται ρύθμιση έως 120 δόσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα με χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους, με όριο κύριας οφειλής τις 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η ρύθμιση θα καλύπτει ευρύτερο αριθμό δικαιούχων από την κυβερνητική παρέμβαση.
Στον εξωδικαστικό μηχανισμό προτείνεται να καταστεί υποχρεωτική η συμμετοχή των πιστωτών. Προβλέπεται επίσης αύξηση κατά 25% των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων για τον χαρακτηρισμό ενός οφειλέτη ως ευάλωτου, μαζί με τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους.
Νέες υποχρεώσεις για τους servicers
Το προτεινόμενο πλαίσιο για τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων περιλαμβάνει υποχρέωση αναλυτικής ενημέρωσης για την πορεία της οφειλής, τα επιτόκια και τις μεταβιβάσεις του δανείου.
Οι δανειολήπτες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στον φάκελό τους και στο πλήρες ιστορικό των προτάσεων ρύθμισης. Για την εξυπηρέτησή τους προβλέπεται ακόμη η λειτουργία καταστήματος του servicer ή συνεργαζόμενης τράπεζας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
Η πρόταση περιλαμβάνει δικαίωμα προαίρεσης για τον δανειολήπτη πριν από τη μεταβίβαση του δανείου του σε fund.
Εφόσον ο πιστωτής ή ο servicer παραβιάζει τον Κώδικα Δεοντολογίας, προτείνεται να παρέχεται στον οφειλέτη δικαίωμα αποζημίωσης, καθώς και δυνατότητα ακύρωσης πράξεων καταγγελίας της σύμβασης ή αναγκαστικής εκτέλεσης.
Εγγυητές, επαγγελματικοί λογαριασμοί και ελβετικό φράγκο
Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται η θέσπιση δικαιότερων κανόνων για τους εγγυητές, καθώς και η κατοχύρωση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
Για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, το ΠΑΣΟΚ προτείνει επιμερισμό της επιβάρυνσης, με τα δύο τρίτα να αναλαμβάνονται από τον πιστωτή και το ένα τρίτο από τον δανειολήπτη.
![]()
