Συγκίνηση προκάλεσε η απώλεια του Κωνσταντίνου Τσουκαλά, καθώς η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τον χαρακτήρισε έναν από τους επιφανέστερους σύγχρονους διανοούμενους, που σφράγισε επί δεκαετίες τη σύγχρονη ελληνική σκέψη με την επιβλητική αλλά και προσιτή παρουσία του. Τη δήλωση έκανε μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του σπουδαίου ακαδημαϊκού.
Η Λίνα Μενδώνη τον περιέγραψε ως συνθεμελιωτή του κλάδου της κοινωνιολογίας στην Ελλάδα, τον οποίο υπηρέτησε με αφοσίωση τόσο από το πανεπιστημιακό αμφιθέατρο όσο και από θέσεις ευθύνης στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Όπως ανέφερε, αξιοποίησε γόνιμα τη μεγάλη θεωρητική του κατάρτιση για να προσφέρει πρωτότυπες ερμηνείες για την ελληνική κοινωνία και τους μετασχηματισμούς της, με προσεγγίσεις που δεν στηρίζονταν σε μακρινές θεωρητικές κατασκευές, αλλά σε οξυδέρκεια και βαθιά μελέτη της πραγματικότητας. Χαρακτήρισε επίσης ιδιαίτερα επίδραση τα έργα της νεότητάς του, με χαρακτηριστικότερο το «Εξάρτηση και αναπαραγωγή», αλλά και τα έργα της ωριμότητάς του, που εμπλούτισαν καίρια τον σύγχρονο στοχασμό.
Η υπουργός σημείωσε ακόμη ότι ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς δεν ήταν μόνο μεγάλος ταξιδιώτης, αλλά και πλοηγός στον κόσμο των ιδεών, ένας γνήσιος διανοούμενος που συνδύαζε το θεωρητικό έργο με την αδιάλειπτη, επίμονη και ουσιαστική δημόσια παρέμβαση. Από τα χρόνια της Γαλλίας και την αντίσταση στη δικτατορία έως το πέρασμά του, λίγα χρόνια πριν, από τη Βουλή των Ελλήνων, άσκησε δημόσιο λόγο μεστό και διεισδυτικό, που δεν έμενε στις διαπιστώσεις αλλά μετατρεπόταν σε απτή πολιτική πράξη. Ακόμη και όσοι διαφώνησαν κατά καιρούς με ορισμένες προσεγγίσεις ή απόψεις του, τόνισε, δεν μπορούσαν παρά να αναγνωρίζουν το θάρρος και τα ανυστερόβουλα κίνητρα της σκέψης του, όπως και τη συμβολή του στην ανανέωση του δημόσιου διαλόγου.
Κλείνοντας, η Λίνα Μενδώνη τον χαρακτήρισε εμπνευσμένο δάσκαλο, απολαυστικό συνομιλητή, ευπροσήγορο και απλό άνθρωπο, με τη σπάνια ικανότητα να συνδυάζει τη βαθιά σκέψη με μια διατύπωση απόλυτα κατανοητή. Η πορεία και το έργο του, όπως είπε, αφήνουν βαθύ αποτύπωμα που δεν έχει εξαντλήσει την ακτινοβολία του, ενώ απηύθυνε ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύζυγό του Φωτεινή Τσαλίκογλου, στους αμέτρητους μαθητές και στους φίλους του.
![]()
