Για την πολιτική του επιστροφή, την εμπειρία που αποκόμισε από τη διακυβέρνηση, αλλά και το σχέδιο της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛΑΣ) μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως σήμερα γνωρίζει όχι μόνο τι θέλει να αλλάξει, αλλά και με ποιον τρόπο μπορεί να το πετύχει.
Σε συνέντευξή του στο in.gr και τη δημοσιογράφο Ελένη Στεργίου, ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ αναφέρθηκε στις διαφορές που, όπως υποστηρίζει, υπάρχουν ανάμεσα στο 2015 και στη σημερινή πολιτική του αφετηρία, επισημαίνοντας ότι η εμπειρία της διακυβέρνησης του έχει προσφέρει γνώση για τα όρια αλλά και τις δυνατότητες της πολιτικής.
Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την ακρίβεια, την ενεργειακή πολιτική και τη στεγαστική κρίση, στρέφοντας τα πυρά του και στην επιλογή των pass και των επιδοτήσεων ως μέσων αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ζητημάτων δεν μπορεί να περιορίζεται σε επιδοματικές πολιτικές, αλλά απαιτεί σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα που, όπως ανέφερε, επωφελούνται από την υφιστάμενη κατάσταση.
«Η πολιτική δεν είναι η τέχνη του εφικτού, αλλά η τέχνη της διεύρυνσης του εφικτού»
«Το 2015 ήξερα τι θέλω να κάνω και τι θέλω να γίνει, αλλά δεν ήξερα πώς ακριβώς μπορεί αυτό να γίνει. Έχοντας τώρα αυτή την εμπειρία της διακυβέρνησης είμαι σε θέση σήμερα να πω ότι όχι μόνο ξέρω τι θέλω, αλλά και πώς να το κάνω. Και ξέρω τι είναι αυτό που γίνεται και τι είναι αυτό που δε γίνεται» ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ.
Αναφερόμενος στην κριτική του απέναντι στα «τετελεσμένα» της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Η πολιτική δεν είναι η τέχνη του εφικτού, αλλά η τέχνη της διεύρυνσης του εφικτού».
Όπως υποστήριξε, αυτή είναι η πολιτική που απαιτείται για μια σειρά προβλημάτων τα οποία, κατά την άποψή του, έχουν δημιουργηθεί ή επιδεινωθεί από τις κυβερνητικές επιλογές.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι από Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχει πλέον μετατραπεί σε παράγοντα που καθοδηγεί το καρτέλ της ενέργειας, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να επιβαρύνονται από υψηλές τιμές ρεύματος.
Για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Έχουμε το σχέδιο, ώστε η ΔΕΗ να μετατραπεί από μια δημόσια επιχείρηση, σε εισαγωγικά, όχι κοινής ωφέλειας, αλλά εξυπηρέτησης της ωφέλειας των funds και των ιδιωτικών συμφερόντων, σε μια δημόσια επιχείρηση που θα κατευθύνει τον ανταγωνισμό προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και θα μειώσει τις τιμές».
«Τα pass καταλήγουν ουσιαστικά εργαλείο χρηματοδότησης της ακρίβειας»
Ο πρόεδρος της Συμπαράταξης άσκησε παράλληλα κριτική στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, υποστηρίζοντας ότι τα διάφορα pass δεν αντιμετωπίζουν τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος.
Όπως ανέφερε, εάν δεν αντιμετωπιστούν οι παράγοντες που προκαλούν την ακρίβεια και δεν υπάρξει σύγκρουση με τα συμφέροντα που, σύμφωνα με τον ίδιο, την ενισχύουν, τότε τα pass ουσιαστικά καταλήγουν να χρηματοδοτούν την ίδια την ακρίβεια.
Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε ως παράδειγμα και τη στεγαστική κρίση και την άνοδο των ενοικίων, εξηγώντας πώς, κατά την άποψή του, θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα επίδομα προς τους ενοικιαστές:
«Εάν εγώ δώσω ένα επίδομα στον ενοικιαστή, είναι βέβαιο, όσο παραμένει η αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα, η χαμηλή προσφορά και η υψηλή ζήτηση, θα έβρισκε τον τρόπο ο ιδιοκτήτης να αυξήσει το ενοίκιο, ώστε αυτό το επίδομα που θα έδινε στον ενοικιαστή να πάει στη δική του τσέπη. Άρα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ακρίβειας με τα pass και τις επιδοτήσεις. Αντιμετωπίζεται με μια πιο αποφασιστική πολιτική σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα που κερδίζουν».
«Έχουμε γίνει ο καλύτερος πελάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας»
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνδέοντάς το με μια ευρύτερη συζήτηση για τη διαφθορά, τη λειτουργία των θεσμών και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα.
«Δεν νομίζω να υπάρχει χώρα άλλη που η σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εννοώ, να καθορίζεται τόσο όσο εμείς με τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Μια το σκάνδαλο των υποκλοπών, μια η συγκάλυψη των Τεμπών και το μπάζωμα, μια τα θέματα της διαφθοράς με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τώρα ακούω ότι υπάρχουν μια σειρά από υποθέσεις που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Βέβαια, από την άλλη βλέπει κανείς και λέει καλώς που υπάρχουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, γιατί η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει τη δυνατότητα, καθώς είναι ουσιαστικά ευνουχισμένη από την ηγεσία της που διορίζεται από αυτή την κυβέρνηση.
Άρα λοιπόν, εδώ δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς και η διαφθορά, πάμε στο δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο. Αν το πρώτο μεγάλο κεφάλαιο είναι η ακρίβεια, η διαφθορά είναι επίσης το δεύτερο κρίσιμο μέγεθος που αφορά την ελληνική κοινωνία, όχι μονάχα στο ηθικό της σκέλος, διότι αφαιρεί κρίσιμους πόρους. Η διαφθορά και η ακρίβεια είναι δίδυμα αδελφάκια, διότι ένα μεγάλο μέρος της ακρίβειας οφείλεται και σε αυτή τη διαφθορά.
Κάθε ευρώ που λείπει από το δημόσιο ταμείο για να πηγαίνει σε μίζες ή σε απευθείας αναθέσεις είναι ένα ευρώ που λείπει από το δημόσιο σχολείο. Είναι ένα ευρώ που λείπει από το δημόσιο νοσοκομείο, από τις κρίσιμες εκείνες υποδομές που σε περιόδους κρίσης ακρίβειας θα μπορούσαν να στηρίξουν τη μέση ελληνική οικογένεια».
![]()
