Βίσση – Καρβέλας: Τι ελέγχουν οι φορολογικές αρχές για συναυλία και δανεισμό

Βίσση – Καρβέλας: Τι ελέγχουν οι φορολογικές αρχές για συναυλία και δανεισμό

Τα οικονομικά της συναυλίας της Άννας Βίσση στο ΟΑΚΑ και δάνειο ύψους 500.000 ευρώ μεταξύ της τραγουδίστριας και του Νίκου Καρβέλα εξετάζει η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται στον απόηχο της δημόσιας αντιπαράθεσης των δύο καλλιτεχνών και περιλαμβάνει διασταυρώσεις στοιχείων για τα έσοδα και τις δαπάνες της διοργάνωσης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν τα συμβόλαια καλλιτεχνών, μουσικών και τεχνικών, τον αριθμό των εισιτηρίων και των προσκλήσεων, καθώς και τις πληρωμές για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Παράλληλα, ελέγχονται τα τιμολόγια προς χορηγούς και διαφημιζόμενους και τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας παραγωγής, ώστε να αποσαφηνιστεί εάν η συναυλία απέφερε κέρδος ή ζημία.

Οι διασταυρώσεις για τη συναυλία

Η φοροτεχνικός Αρλέτα Βελισσαράκου εξήγησε στην ΕΡΤ ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει διαπιστωμένη φορολογική παράβαση, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εξακρίβωσης των οικονομικών δεδομένων.

Όπως ανέφερε, εξετάζεται κατά πόσο τα δηλωμένα έσοδα αντιστοιχούν στα εισιτήρια που διατέθηκαν. Στο ίδιο πλαίσιο ελέγχονται τα φορολογικά παραστατικά, οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, οι αμοιβές των συνεργατών και τα στοιχεία που τεκμηριώνουν το κόστος παραγωγής.

Επισημάνθηκε επίσης ότι, εφόσον προκύψουν ευρήματα, ένας φορολογικός έλεγχος μπορεί να επεκταθεί πέρα από τη συγκεκριμένη διοργάνωση, καλύπτοντας προηγούμενες δραστηριότητες της επιχείρησης και συνολικά το ΑΦΜ της.

Το δάνειο των 500.000 ευρώ

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι φορολογικές αρχές εξετάζουν και το προσωπικό δάνειο των 500.000 ευρώ μεταξύ Βίσση και Καρβέλα, για το οποίο έχουν γίνει δημόσιες αναφορές.

Η κ. Βελισσαράκου ανέφερε ότι ο δανεισμός πρέπει να τεκμηριώνεται με συμφωνητικό, να καταχωρίζεται στις προβλεπόμενες ηλεκτρονικές πλατφόρμες της ΑΑΔΕ και να συνοδεύεται από την καταβολή του αντίστοιχου ψηφιακού τέλους συναλλαγής. Όπως εξήγησε, η μεταφορά των χρημάτων πραγματοποιείται μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Κατά τις πληροφορίες που παρουσιάστηκαν, το συγκεκριμένο τέλος για δάνειο αυτού του ύψους υπολογίζεται σε περίπου 18.000 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο ποινικολόγος Γιώργος Γκαρίπης επισήμανε ότι ενδεχόμενη κάλυψη εταιρικής ζημίας από φυσικό πρόσωπο χρειάζεται προσεκτική εξέταση ως προς τη νομιμότητα και την προέλευση των χρημάτων. Όπως σημείωσε, οι αρμόδιες αρχές διερευνούν τέτοιες περιπτώσεις όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων

Στο ρεπορτάζ έγινε αναφορά και στον τρόπο διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων του Νίκου Καρβέλα. Μέχρι πρόσφατα, τη διαχείρισή τους είχε οργανισμός συλλογικής διαχείρισης, στον οποίο οι εταιρείες παραγωγής κατέβαλλαν τα ποσά για τη χρήση των τραγουδιών του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, ο συνθέτης αναλαμβάνει πλέον ο ίδιος τη διαχείριση των δικαιωμάτων του. Ως εκ τούτου, για μελλοντικές χρήσεις των έργων του, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται απευθείας σε εκείνον για την εξασφάλιση της σχετικής άδειας.

Loading

Play