Οι σκηνοθέτες της ταινίας μεγάλου μήκους «Αρκουδότρυπα», Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιος Ντινόπουλος, απέσπασαν σήμερα στο Λίντο το βραβείο Europa Cinemas Venice Label Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας στο τμήμα Giornate degli Autori του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Το βραβείο απονέμεται για πρώτη φορά σε Έλληνες σκηνοθέτες.
Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, με την απονομή αυτού του βραβείου, η ταινία θα ωφεληθεί από την προωθητική υποστήριξη του Europa Cinemas και από ενισχυμένη διανομή, χάρη σε οικονομικό κίνητρο προς τους κινηματογράφους του δικτύου για να την εντάξουν στις προβολές τους. Η κριτική επιτροπή δήλωσε ότι η «Αρκουδότρυπα» είναι ένα πραγματικά φρέσκο και ενεργητικό ντεμπούτο με μια πολύ ταλαντούχα ομάδα πίσω της.
Το φιλμ μας μεταφέρει στην Ελάτη Τρικάλων (γνωστή και ως Τύρνα), ένα μικρό χωριό στους πρόποδες της Πίνδου, όπου ζουν οι Αννέτα (Πάμελα Οικονομάκη) και Αργυρώ (Χαρά Κυριαζή) – δύο νεαρές γυναίκες με μια ιδιότυπη και βαθιά φιλία. Η σχέση τους ξετυλίγεται με φόντο το δάσος και το ιδιαίτερο τοπίο της ελληνικής επαρχίας, αναδεικνύοντας θέματα όπως η γυναικεία επιθυμία, η σεξουαλική ταυτότητα, η αυτοδιάθεση και η κοινωνική απομόνωση.
Η «Αρκουδότρυπα» αποτελεί μια ανεξάρτητη παραγωγή της κινηματογραφικής συλλογικότητας Pame Ligo Collective και υλοποιήθηκε με περιορισμένους πόρους, βασισμένη κυρίως σε καμπάνιες crowdfunding και την αφοσίωση μιας μικρής ομάδας συνεργατών. Η προσπάθεια στήριξε και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ