INTIME

Γάκης: «Παράδειγμα η Συμφωνία των Πρεσπών»

Την εκτίμηση ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί παράδειγμα για το πως μπορούν δύο χώρες να γεφυρώσουν τα προβλήματά τους», διατύπωσε στην εκπομπή «Αριστερά και Δεξιά στα FM» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Χρήστο Τσαλικίδη και τον Θωμά Καλέση, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης.

propoli

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την υπόθεση Πετσίτη, ο Δ. Γάκης τόνισε ότι «βεβαίως πρέπει να έρθουν όλα στο φως. Ίσα-ίσα εμείς πρέπει να είμαστε πολύ πιο ευαίσθητοι και πολύ πιο αυστηροί σε αυτά τα ζητήματα, όπου υπάρχει υπόνοια είναι προφανές ότι θα πρέπει να αρθεί αυτή η υπόνοια, να αρθεί όποιες αμφισβητήσεις ή προβληματισμοί υπάρχουν και έχουν ευθύνη όλοι τους να πάρουνε μια θέση και μια στάση τέτοια που δεν θα μας αφήνει μελανά σημεία στην πολιτική μας και σαν κόμμα».

Παράλληλα αναφορικά με την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα σχετικά με τις υποθέσεις Πετσίτη και Novartis, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «δυστυχώς αναπτύσσεται ένα πινγκ – πονγκ όταν θέλει κανείς να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από ένα θέμα που τον απασχολεί, που τον προσβάλλει να προσπαθεί να μεταφέρει τη μπάλα σε ένα άλλο γήπεδο. Ξέρετε δεν είναι το ίδιο πράγμα τώρα. Η Novartis είναι ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο με πολλά δισεκατομμύρια για τον κρατικό προϋπολογισμό, με επιβάρυνση στους Έλληνες πολίτες με πολύ μεγάλη συμμετοχή στη διαμόρφωση του χρέους και της περιπέτειας που μπήκε η χώρα μας το 2010. Το άλλο αν έχει, έχει έναν προσωπικό χαρακτήρα με κάποιες διαπλοκές κατά τα λεγόμενα της αντιπολίτευσης οι οποίες επίσης πρέπει να διαλευκανθούν».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει αρχίσει να δείχνει αποτελέσματα»

Από την άλλη πλευρά, ο Δ. Γάκης εκτίμησε ότι «η επίσκεψη του πρωθυπουργού αλλά και του κυβερνητικού κλιμακίου αλλά και κυρίως του μεγάλου αριθμού των επενδυτών και των επιχειρηματιών της χώρας μας στην Βόρεια Μακεδονία, δείχνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών που υπογράψαμε με την γείτονα χώρα έχει αρχίσει να δείχνει αποτελέσματα. Μάλιστα σοβαρά πολιτικά αποτελέσματα και όχι συνθηματολογικά αποτελέσματα όπως η γλώσσα μας, το Μίκρα και η Θεσσαλονίκη κλπ. Αυτά είναι γελοία πράγματα στην πολιτική. Θα ‘θελα να μην τοποθετηθώ καν δηλαδή στις ονομασίες. Κανείς θα πρέπει να βλέπει στην πολιτική τι παράγεται από μια συμφωνία, που όσο παράγονται προβλήματα στα εθνικά συμφέροντα που όχι μόνο δεν υπάρχουν αλλά αντίθετα η προχθεσινή επίσκεψη έδειξε ότι και τα εθνικά μας συμφέροντα προασπίζονται με την συμφωνία ιδίως στον αμυντικό τομέα που έχει υπογραφεί. Ότι αυτό που λέγαμε ότι η συμφωνία αυτή θα κατοχυρώσει ή θα καθιερώσει μια ισορροπία και μια ειρηνική διαδικασία στα Βαλκάνια και αυτό θα αποτελέσει παράδειγμα για να δει κανείς πως μπορούνε δυο χώρες οι οποίες βρίσκονται σε κρίση να γεφυρώσουν τα προβλήματά τους και να βγουν κερδισμένοι».

Τέλος, σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη κινητοποίηση γενικότερη του κόμματος. Αντίθετα είμαστε σε μια φάση συγκρότησης του προοδευτικού μετώπου το οποίο θέλει χρόνο να ωριμάσει και να γίνει αποδεκτό από την ελληνική κοινωνία και να διευρυνθεί. Αυτά τα ζητήματα δεν είναι από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε αυτό το εγχείρημα θα το ακυρώσουμε μέσα από μια διαδικασία εκλογών τον Μάιο. Όπως είναι σήμερα και όπως κρίνω τα πράγματα, οι εκλογές πάνε προς την λήξη της συνταγματικής θητείας προς Σεπτέμβρη-Οκτώβρη».

Loading