Θ. Μαργαρίτης: Στόχος του ΚΙΝΑΛ κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης

Συνέντευξη στην Δ. Αθανασοπούλου
Ο  Θ.Μαργαρίτης, στέλεχος του ΚΙΝΑΛ και γραμματέας του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κινήματος Αλλαγής, μιλά στην «Politik» για όλα όσα θα πρέπει να «συγκρατήσουμε» από το δεύτερο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ.

propoli

Παράλληλα θίγει τα «όρια» της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης, τόσο όσον αφορά στην ανοιχτότητα του κόμματος όσο και στις μετεκλογικές συνεργασίες. «Δεν θα έχουμε συμπληρωματικό ρόλο σε κανέναν. Αν πχ είμαστε τρίτη δύναμη με βάση την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα θέσουμε ένα προγραμματικό πλαίσιο  για διαβούλευση. Στόχος μας θα είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης για να προχωρήσουν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και για την επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές από μια κυβέρνηση ευρύτατης αποδοχής της απαράδεκτης δέσμευσης του υπερπλεονάσματος, που εμποδίζει κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα» επισημαίνει.

Αναφέρεται στη  πρόσφατη πρωτοβουλία του ΚΙΝΑΛ με το «STOP στην ακροδεξιά» από το Κερατσίνι, ενώ ξεχωρίζει το  Ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα ως μια ενδιαφέρουσα περίπτωση στις αναζητήσεις για μια σύγχρονη εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας.

Τέλος, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ως ιδρυτικό μέλος της ΔΗΜΑΡ, δεν διστάζει να κάνει απολογισμό και να μιλήσει για τα λάθη τα δικά του, όχι των άλλων.

Ποια είναι τα βήματα – διαδικασία  για τη δημιουργία ενός σχήματος σοσιαλδημοκρατικής παράταξης που δεν θα καταλήξει να  είναι αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ όπως  χαρακτηριστικά αναφέρατε;

«Υπάρχουν δυο κρίσιμα ζητήματα. Το πρώτο αφορά την παρουσία στελεχών -που δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ- στα καθοδηγητικά όργανα του ΚΙΝΑΛ και το δεύτερο στη συνολική αποτύπωση της εικόνας του φορέα, ο οποίος δεν πρέπει να περιορίζεται στην ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ. Και τα δυο στοιχεία αφορούν την προσπάθεια να καταγραφεί το ΚΙΝΑΛ ως ένα πλατύ σχήμα της Κεντροαριστεράς που συνενώνει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Αυτή άλλωστε είναι η εντολή 212.000 πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες  το 2017 στην εκλογή επικεφαλής από την βάση».

«Το ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει τον αγώνα του για έναν προοδευτικό πόλο»

-Τι κρατάμε μετά την αυλαία του 2ου Συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ;
«Από το συνέδριο κρατάμε τη βασική απόφαση. Τη γραμμή αυτονομίας του ΚΙΝΑΛ απέναντι τόσο στην ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον στόχο για την αλλαγή των συσχετισμών με ενίσχυση της Κεντροαριστεράς. Το μήνυμα του συνεδρίου είναι σαφές. Το ΚΙΝΑΛ δεν θα έχει κανένα συμπληρωματικό ρόλο. Θα επιδιώξει την εθνική συνεννόηση. Θα διεκδικήσει μια κοινή βάση διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το υπερπλεόνασμα. Όσοι δεν αποδεχτούν αυτήν την προτεραιότητα θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει τον αγώνα του για έναν προοδευτικό πόλο που δεν θα είναι κάτι σαν  «μπαλαντέρ». Θα διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις».

Yπήρξατε ιστορικός στέλεχος της ΔΗΜΑΡ. Αν γυρίζατε το χρόνο πίσω, ποια λάθη θα διορθώνατε και με ποιο τρόπο; (από την ίδρυση της μέχρι την απομάκρυνση της από το ΚΙΝΑΛ)

«Το πιο σοβαρό μου λάθος ήταν ότι δεν είχα αντιληφθεί -όταν η ΔΗΜΑΡ ήταν στο 6%- ότι ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων της δεν είχε αριστερή ταυτότητα. Θα έλεγα ότι ήταν κεντρώοι πολίτες. Ένας προοδευτικός κόσμος… Κατά συνέπεια η αγωνία μου να εκφράσει η ΔΗΜΑΡ την ανανεωτική φυσιογνωμία της Αριστεράς ήταν κατά κάποιο τρόπο μονόπλευρη. Ήταν ένα είδος εμμονής σε ταυτοτικά ζητήματα της Αριστεράς και όχι στις απλές και χρήσιμες  λύσεις κυβερνητικής συμμετοχής και διαχείρισης που ζητούσε από εμάς ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων και φίλων. Θέλω να πω ότι δεν είχα καταλάβει καλά όλους τους πολίτες που εκπροσωπούσαμε τότε ώστε να έχω και τα κατάλληλα «εργαλεία» στην πολιτική μου ανάλυση».

-Ποιο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ξεχωρίζετε ως καλύτερο συνομιλητή σας σήμερα; Είδαμε για παράδειγμα τον Μπενουά Αμόν να συνεργάζεται με Γ. Βαρουφάκη.

«Το Ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση στις αναζητήσεις για μια σύγχρονη εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας. Ασκεί πολιτική με κυβερνητική αντίληψη αλλά την ίδια ώρα έχει στο επίκεντρο την κοινωνική ατζέντα, την αντιπαράθεση με τον νεοφιλελευθερισμό».

 «Δεν θα έχουμε συμπληρωματικό ρόλο σε κανέναν»

-Σε ποιους είναι ανοιχτό το ΚΙΝΑΛ και ποιες είναι οι πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες αν τελικά κρατήσουμε το «όχι» του Γ. Παπανδρέου σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ; (δεδομένου πως η τοποθέτηση της Φ. Γεννηματά ήταν αρκετά ασαφής)

«Επαναλαμβάνω ότι η συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες προϋποθέτει νέους συσχετισμούς. Δεν θα έχουμε συμπληρωματικό ρόλο σε κανένα. Αν πχ είμαστε τρίτη δύναμη με βάση την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα θέσουμε ένα προγραμματικό πλαίσιο  για διαβούλευση. Στόχος μας θα είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης για να προχωρήσουν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και για την επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές από μια κυβέρνηση ευρύτατης αποδοχής της απαράδεκτης δέσμευσης του υπερπλεονάσματος που εμποδίζει κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα. Σε αυτό το ενδεχόμενο καλούνται και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να δηλώσουν τη δική τους άποψη για τις συνεργασίες. Να διαβουλευτούν πάνω στην κυβερνητική πρόταση του ΚΙΝΑΛ».

-Ο Κ. Σκανδαλίδης στην ομιλία του είπε: «Φτάνει να μη φύγουμε από δω και ξανακοιμηθούμε. Τι θα λέγατε σήμερα πως έκανε το ΚΙΝΑΛ να «αποκοιμηθεί;»

«Σωστά ο Κ. Σκανδαλίδης έθεσε το ζήτημα της «επαγρύπνησης». Αν κυριαρχήσει ένας εφησυχασμός αυτό-αναφορικότητας βλέποντας μόνο  το πεδίο της εσωτερικής συσπείρωσης πιστεύω πως θα είναι  ένα λάθος. Χρειάζεται μια εξωστρεφής δράση με πολιτικές πρωτοβουλίες, με σχέδιο, με ένα ευρύ κάλεσμα σε όλες τις κεντροαριστερές τάσεις για συστράτευση. Η πρόσφατη πρωτοβουλία του ΚΙΝΑΛ με το «STOP στην ακροδεξιά» από το Κερατσίνι -που δολοφονήθηκε ο Π.Φύσσας- ήταν μια χαρακτηριστική κίνηση στην κεντρική πολιτική σκηνή. Διαμόρφωσε νέα διλήμματα στους πολίτες για την καταγραφή από τις κάλπες».

-Το σχέδιο διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ  από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνο που έφερε κοντά  Βενιζέλο και Παπανδρέου;

«Το σχέδιο διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ απέτυχε γιατί έφερε μια πιο συνολική συσπείρωση δυνάμεων με τον κόσμο, όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από ΔΗΜΑΡ και από ΠΟΤΑΜΙ που αντιλαμβάνονται το ΚΙΝΑΛ ως την μόνη ρεαλιστική εναλλακτική δυνατότητα για να ακυρωθεί στην πράξη το δίλημμα «ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ». Το ΚΙΝΑΛ παρά τα λάθη και τις αδυναμίες είναι αντικειμενικά η μόνη διέξοδος στα διλήμματα με τον  αριστερό ή δεξιό λαϊκισμό».

-Τι μέλλον βλέπετε τόσο για τη ΔΗΜΑΡ όσο και για το Ποτάμι μετά την απομάκρυνση τους από το ΚΙΝΑΛ; Και ποιο τελικά φαίνεται να είναι το κόστος για το ΚΙΝΑΛ;

Όσα σχήματα κινηθούν έξω από το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς έχουν από τα πράγματα δυο σενάρια μπροστά τους. Ή την  οριστική αποδυνάμωση από τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις ή την συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι  όμως έξω από τις βασικές ιδρυτικές τους αρχές. Αυτή η χοντροκομμένη επέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝΑΛ που θυμίζει επίσης λάθος χειρισμούς του ΠΑΣΟΚ προς τον μικρότερο -στο παρελθόν- Συνασπισμό δεν πρέπει να αποτελεί πολιτικό παράδειγμα. Η προσπάθεια διαλόγου πρέπει να γίνεται με απευθείας τρόπο ανάμεσα στα κόμματα, χωρίς τρικλοποδιές και ίντριγκες».

-Η διεύρυνση της παράταξης σας -για την οποία μίλησε ο Κώστας Σημίτης- γιατί να μην περιλαμβάνει τις ΔΗΜΑΡ και ΠΟΤΑΜΙ;

«Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να παραμείνει ανοιχτό σε συμπράξεις και με άλλες δυνάμεις παρά τις όποιες αντιπαραθέσεις. Το πιο σημαντικό είναι όλοι να καταλάβουμε, χωρίς αλαζονεία και υποκειμενισμούς, ότι η ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα θα καταστήσει ισχυρή την κεντροαριστερά, θα την εγκαταστήσει σε κεντρική θέση. Ας βάλουν όλοι στην άκρη τους εγωισμούς και τις παρεξηγήσεις».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 05 Απριλίου 2019

Loading