Πράσινη ελιά Χαλκιδικής: Έως 40% μειωμένη η παραγωγή – Ανησυχία για νερό και τιμές
Σαρακοστιανά σε κατάστημα της Θεσσαλονίκης, Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2026. (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πράσινη ελιά Χαλκιδικής: Έως 40% μειωμένη η παραγωγή – Ανησυχία για νερό και τιμές

Έως 40% μειωμένη αναμένεται η παραγωγή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, με τους παραγωγούς να ανησυχούν για τη λειψυδρία και τις φετινές τιμές.

Σημαντικά μειωμένη αναμένεται να είναι φέτος η παραγωγή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για απώλειες που μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 40%, λίγες ημέρες πριν αρχίσει η συγκομιδή.

Οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μία δύσκολη χρονιά, καθώς στις μειωμένες αποδόσεις έρχεται να προστεθεί το ολοένα και πιο έντονο πρόβλημα της λειψυδρίας στη Χαλκιδική, το οποίο δημιουργεί σοβαρή ανησυχία για τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ3, οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων μηνών επηρέασαν σημαντικά την καρποφορία των ελαιόδεντρων, οδηγώντας τους παραγωγούς σε αισθητά χαμηλότερες προσδοκίες για τη φετινή σοδειά.

Οι καιρικές συνθήκες «χτύπησαν» την παραγωγή

Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι σημαντικές εναλλαγές της θερμοκρασίας που καταγράφηκαν την άνοιξη δημιούργησαν προβλήματα στα ελαιόδεντρα. Στη συνέχεια, η παρατεταμένη ανομβρία επιδείνωσε την κατάσταση, αφήνοντας το αποτύπωμά της στην ανάπτυξη των καρπών.

Το νερό εξελίσσεται πλέον σε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ελαιοκαλλιέργεια, καθώς οι ανάγκες άρδευσης είναι αυξημένες και οι παραγωγοί καλούνται να διαχειριστούν ολοένα και πιο περιορισμένους υδάτινους πόρους.

Παρά τις φετινές δυσκολίες, η πράσινη ελιά εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα της Χαλκιδικής και έναν από τους βασικότερους οικονομικούς πυλώνες του νομού μετά τον τουρισμό.

230.000 στρέμματα και περίπου 120.000 τόνοι ελιάς

Τα μεγέθη της καλλιέργειας αποτυπώνουν τη σημασία που έχει η πράσινη ελιά για την τοπική οικονομία.

Στη Χαλκιδική καλλιεργούνται περίπου 230.000 στρέμματα, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες αποδίδουν κατά μέσο όρο περίπου 120.000 τόνους ελιάς.

Στον κλάδο δραστηριοποιούνται περίπου 10.000 παραγωγοί, ενώ λειτουργούν περίπου 150 μεταποιητικές μονάδες, στις οποίες απασχολούνται περισσότεροι από 3.500 εργαζόμενοι.

Μεγάλο μέρος της παραγωγής προορίζεται για εξαγωγές, με την πράσινη ελιά Χαλκιδικής να έχει αποκτήσει ισχυρή παρουσία σε αγορές του εξωτερικού χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ποιότητά της.

Στο επίκεντρο και η τιμή της πράσινης ελιάς

Εκτός από τη μειωμένη παραγωγή, ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί τους καλλιεργητές είναι η τιμή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής για τη φετινή χρονιά.

Λίγο πριν αρχίσει η συγκομιδή, οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν ακόμη σε ποια επίπεδα θα διαμορφωθεί η τιμή του προϊόντος. Για τον λόγο αυτό ζητούν να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα πριν προχωρήσουν στην παράδοση της παραγωγής τους.

Η μειωμένη προσφορά δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά, ωστόσο οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι το αυξημένο κόστος καλλιέργειας και οι δυσκολίες που προκαλούν οι καιρικές συνθήκες καθιστούν ακόμη πιο σημαντική τη διαμόρφωση μιας τιμής που θα μπορεί να στηρίξει τη συνέχιση της παραγωγής.

Η λειψυδρία απειλεί το μέλλον της πράσινης ελιάς

Το μεγαλύτερο στοίχημα για τα επόμενα χρόνια παραμένει, πάντως, η εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού.

Οι παραγωγοί ζητούν την υλοποίηση έργων για το νερό, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές που θα προστατεύσουν την αγροτική παραγωγή και θα μειώσουν την εξάρτηση από τις υφιστάμενες πηγές άρδευσης.

Το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα έντονο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι ανάγκες αυξάνονται ταυτόχρονα τόσο στις καλλιέργειες όσο και στην ύδρευση, εξαιτίας της μεγάλης τουριστικής κίνησης στη Χαλκιδική.

Για τους χιλιάδες παραγωγούς της περιοχής, η επάρκεια νερού θεωρείται πλέον βασική προϋπόθεση ώστε η φημισμένη πράσινη ελιά Χαλκιδικής να διατηρήσει την παραγωγική της δυναμική και την ισχυρή θέση που έχει κατακτήσει στις διεθνείς αγορές.

πηγή: somporo24.gr

Loading

Play