Απόσυρση διάταξης του ΥΠΕΘΟ ζητούν οι δικηγορικοί σύλλογοι για ρύθμιση που, όπως λένε, ευνοεί τράπεζες και funds

Απόσυρση διάταξης του ΥΠΕΘΟ ζητούν οι δικηγορικοί σύλλογοι για ρύθμιση που, όπως λένε, ευνοεί τράπεζες και funds

Την άμεση απόσυρση της διάταξης του ΥΠΕΘΟ ζητά η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, χαρακτηρίζοντάς την προκλητική υπέρ των τραπεζών και των funds. Σύμφωνα με τους δικηγορικούς συλλόγους, η ρύθμιση αποστερεί από τους πολίτες το δικαίωμα δικαστικής προστασίας.

Η Επιτροπή κάνει λόγο για σοβαρή οπισθοδρόμηση ως προς τις δικονομικές εγγυήσεις προστασίας των πολιτών και υπογραμμίζει ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι απολύτως επαρκές, καθώς διασφαλίζει την ισόρροπη αντιμετώπιση δανειστών και οφειλετών και προσφέρει ασφάλεια δικαίου.

Όπως αναφέρει, δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής απέναντι σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που αποδυναμώνουν το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πολιτών και προεξοφλεί ότι θα αναλάβει κάθε πρόσφορη θεσμική και νομική πρωτοβουλία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των οφειλετών και τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στο άρθρο 23 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Ενίσχυση εποπτείας των υπό διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις … και λοιπές διατάξεις» εισάγεται ρύθμιση με την προσθήκη άρθρου 63Ε στον ν. 5072/2023, σύμφωνα με την οποία η σύμβαση ρύθμισης αποτελεί εκτελεστό τίτλο για το σύνολο των απαιτήσεων.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη, όπως αναφέρουν, εισάγεται εξαιρετική ρύθμιση που παρέχει εκτελεστό τίτλο με ιδιωτικό έγγραφο. Παράλληλα, παρακάμπτεται η διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής, ο δανειστής —συνήθως τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων— αποφεύγει την καταβολή δικαστικού ενσήμου και ο οφειλέτης στερείται δικαστικής προστασίας μέσω της ανακοπής.

Η ρύθμιση, σύμφωνα με τους δικηγορικούς συλλόγους, δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο ανασφάλειας δικαίου, καθώς η επίσπευση της αναγκαστικής εκτέλεσης γίνεται αποκλειστικά με βάση ιδιωτικό έγγραφο και χωρίς να διασφαλίζεται ο τρόπος βεβαίωσης του υπολοίπου της οφειλής, ώστε η απαίτηση να είναι βεβαία και εκκαθαρισμένη. Επισημαίνουν ακόμη ότι, κατά τη σύναψη και λειτουργία της σύμβασης ρύθμισης, κυρίαρχη είναι η βούληση της τράπεζας ή της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων, ενώ ο οφειλέτης αποτελεί το αδύναμο μέρος.

Περαιτέρω, σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποστερεί το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πολιτών, ιδίως των πιο ευάλωτων, και δεν εξυπηρετεί τίποτε πέρα από τα συμφέροντα των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, οι οποίες δεν θα καταβάλουν και δικαστικό ένσημο, σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου.

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στη ρύθμιση, την οποία χαρακτηρίζει σοβαρή οπισθοδρόμηση ως προς τις δικονομικές εγγυήσεις προστασίας των πολιτών. Παράλληλα, θεωρεί ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι απολύτως επαρκές και διασφαλίζει την ισόρροπη αντιμετώπιση δανειστών και οφειλετών.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, όπως αναφέρουν, δεν μπορούν να παραμείνουν αδρανείς απέναντι σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που αποδυναμώνουν το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πολιτών. Θα αναλάβουν κάθε πρόσφορη θεσμική και νομική πρωτοβουλία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των οφειλετών και τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων στη δικαιοσύνη.

Η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και η διαφύλαξη του κράτους δικαίου, τονίζουν, αποτελούν αδιαπραγμάτευτη θεσμική υποχρέωση.

Loading

Play