Αρκάς: Η κυριακάτικη καλημέρα με μηνύματα

Αρκάς: Η κυριακάτικη καλημέρα με μηνύματα

Ο Αρκάς σχολιάζει με χιούμορ τον σχολικό εκφοβισμό και την αντιρατσιστική κριτική. Ο γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς μας προσφέρει για άλλη μια Κυριακή την χαρακτηριστική του καλημέρα, συνδυάζοντας το χιούμορ με κοινωνικά μηνύματα. Στο σημερινό του σκίτσο, παρακολουθούμε μια συζήτηση ανάμεσα σε ένα κορίτσι και ένα αγόρι. «Αυτός ο χοντρός συμμαθητής μου, που σου έλεγα, κάθε πρωί μου αρπάζει το σάντουιτς» λέει το αγόρι. Το κορίτσι, φανερά εκνευρισμένο, απαντά: «Πρώτον: Γιατί αποκαλείς ένα άτομο ‘χοντρό’, ρε ρατσιστή; Δεύτερον, σου παίρνει το σάντουιτς γιατί αυτός έχει μεγαλύτερες διατροφικές ανάγκες από εσένα, ρε ανάλγητε εγωιστή!» Η απάντηση καταλήγει με την επίκληση της ομοφοβίας: «Τι κακό έχει το ‘Αποστολία’, ρε ομοφοβικό σκουπίδι;»

Ο σχολικός εκφοβισμός, ή bullying, αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο που επηρεάζει παιδιά και εφήβους σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκδηλώνεται με ποικίλες μορφές, όπως λεκτική, σωματική ή ψυχολογική βία. Οι συνέπειές του είναι συχνά καταστροφικές, επιφέροντας άγχος, φόβο και απομόνωση στα θύματα. Για την αποτελεσματική του αντιμετώπιση απαιτείται η συνεργασία γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών, προκειμένου να καλλιεργηθεί ένα περιβάλλον σεβασμού και ασφάλειας στα σχολεία.

Είναι λάθος να συγχέουμε τον ρατσισμό με το bullying, καθώς η κριτική στις ρατσιστικές συμπεριφορές αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και όχι στον εκφοβισμό. Το bullying χαρακτηρίζεται από συστηματική βία και ταπείνωση με σκοπό την περιθωριοποίηση, ενώ η αναφορά σε ρατσιστικές πράξεις προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή η διαφορά είναι ουσιώδης, καθώς η ταύτιση της αντιρατσιστικής κριτικής με το bullying ενισχύει τον ρατσισμό και υπονομεύει τις προσπάθειες για μια πιο ισότιμη κοινωνία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play